2018. augusztus 30., csütörtök

KÉT ÉVIG IS ELTARTHAT A KÓRHÁZAK ÚJABB ÁTVILÁGÍTÁSA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA

2018.08.30.


A kormány legfőbb célja, hogy késleltesse a betegségek korai jelentkezését – mondta a nagyobb nyilvánosság előtt először megjelenő államtitkár. A kórházi fertőzések adatait a jogerős bírói döntés ellenére nem adják ki.

A kórházi fertőzések adataira a közönségnek a Kúria döntéséig még várni kell, de addig is megint átvizsgálják a kórházak gazdálkodását, és öt egészségügyi programmal hozná jobb kondícióba a lakosságot az egészségügyi kormányzat – egyebek mellett ez derült ki Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár szavaiból. A politikus csütörtökön az Egészségügy 5 Dimenzióban őszindító konferenciáján beszélt először nagyobb nyilvánosság előtt kormányzati, szakmai tervekről. 

A lapunk által is ismertettet öt, az országos intézetek irányítása mellett összeállított egészségjavító programokkal kapcsolatban azt mondta: céljuk, hogy késleltessék a betegségek korai jelentkezését, a kormányzati stratégiával pedig ehhez adnának segítséget. Szerinte a magyarok tovább lehetnének egészségesek, azaz az emberek túl korán, de már súlyos állapotban kerülnek az ellátórendszerbe, olyan betegségekkel, amelyek zöme egészségtudatosabb életmóddal késleltethető vagy akár elkerülhető lenne. A korán diagnosztizált betegségeket könnyebb lenne kezelni. Példaként említette az Észak-karéliai programot, megjegyezve azt is, hogy nekünk is sikerülhet az, ami a finneknek, akik életmódváltást célzó programjaikkal gyakorlatilag tíz év alatt jelentősen csökkentették a magas vérnyomás, a stroke és az infarktus miatti halálozások számát, és ma a legegészségesebbek közé tartoznak. 

A kórházak válságával kapcsolatban megjegyezte: átvilágítják az egyes intézmények gazdálkodását, és megnézik hol, milyen problémák okozzák a feszültségeket. A munkának két év múlva lehetnek olyan eredményei, amelyek nyomán már történhetnek célzott beavatkozások. 

A politikus határozott célnak nevezte, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését, a megvalósítására külön szakmai rendelet készül. Ám ezzel együtt is úgy vélte: a kórházi fertőzések adatait – amellyel a jogerős bírósági végzés ellenére is adós a tárca – a Kúria döntéséig továbbra sem adják ki. Magyarázatként hozzátette: sok vád érte a tárcát emiatt, de véleménye szerint ezen adatok formája jelenleg olyan, amely sérthetné az érintett betegek személyiség jogait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.