2018. október 26., péntek

ENNÉL MESSZEBB MÁR NEM MEHETEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Szilvia
2018.10.26.


Nehéz vitatkozni Szilviával, mármint abban, hogy Új-Zélandnál nem könnyű messzebb menni Magyarországról (tudom, tudom, biztosan van olyan szeglete a világnak, ami kilométerben messzebb van :) ). Ő sem nagyon álmodozott róla, aztán egy másik külföldi tapasztalat hozta úgy, hogy eldöntötte: megpróbálja. És sikerült.

„Új-Zéland számomra mindig egy elérhetetlen célállomásnak tűnt, ezért még azt sem mondhatom, hogy arról ábrándoztam, hogy egyszer majd eljutok oda. Ilyen nagyot soha nem mertem álmodni.

Azonban ez a szemléletem megváltozott, amikor kiköltöztem Máltára nyelvtanulás és kalandvágy céljából. Mikor rájöttem, hogy teljesen önállóan tudok boldogulni egy idegen országban, idegen nyelvvel, más kultúrával, és találkoztam emberekkel a világ különböző pontjáról, hallgattam az izgalmas történeteiket, akkor elkezdtem bízni magamban és már bátran mertem nagyokat álmodni.

Így lyukadtam ki Új-Zélandon, a világ másik felén, ahol nyáron van tél, este van nappal, annyira messze van, hogy sokszor még a térképről is lefelejtik.

Egy év Új-Zélandon

Egy évet töltöttem Új-Zélandon Working Holiday Vízummal, ami lehetővé tette, hogy dolgozhassak is nyaralás mellett. Évente 100 ilyen vízumot osztanak ki Magyarországon, az igénylés online történik, és bizony szemfülesnek kell lenni, mert nem túlzok, mikor azt mondom, hogy percek alatt elfogynak a helyek. (2018-ban a jelentkezés megnyitása után 4-5 perccel már nem volt egy elérhető vízum sem.)

Én július elején érkeztem Aucklandbe, és az első napokban egy maori családnál szálltam meg, akiket a Couchsurf applikáció segítségével ismertem meg.

Új-Zéland nagyon drága ország, mindaddig, amíg az otthon összegyűjtött pénzedet költöd. Ha már új-zélandi dollárt keresel, akkor már egyensúlyban van a helyzet.

Gyorsan elintéztem a szükséges papírokat, bankszámlát nyitottam és adószámot igényeltem. Közben már munkát kerestem, és szerencsémre találtam is egy szuper helyet.

A szakmám gyógy- és sportmasszőr, így egy spában tudtam elhelyezkedni. A WH-vízum egy cégnél maximum 3 hónapot enged dolgozni, utána váltanod kell. Így egy idő után egy kicsit északabbra költöztem Whangareibe, ahol egy édességboltban lettem eladó/barista...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.