2019. január 31., csütörtök

ERŐS (ÉS KELLŐEN PISZKOS) ELLENFELET KAPOTT TRUMP

INDEX
Szerző: -MT-
2019.01.31.


Dondald Trump amerikai elnök többhetes huzavona után megtarthatja végül évértékelő beszédét, amit eddig a képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi akadályozott. A beszédet övező vita bár távolból nézve nem volt túlságosan színvonalas, mégis nagyon fontos lenyomata az amerikai politikai rendszer erőviszonyainak és a jövőbeli kilátásoknak: a demokrata párti képviselőházban nagyon kemény és a piszkos trükköktől semm visszariadó ellenfelet kapott Trump, ami jóval nehezebbé fogja tenni a dolgát.

Donald Trump elnökségének első két éve abból a szempontból relatíve gondtalanul telt számára, hogy belföldön csak saját pártjával kellett megküzdenie: a republikánusok az amerikai törvényhozás mindkét házában többségben voltak, így végső soron azt szavaztak meg, amit akartak.

Persze ez csak relatíve volt gondtalan, hiszen egy csomó mindent így sem sikerült elintéznie, egyes számítások szerint ígéretei csupán 17 százalékát tartotta csak be, 18 százalékát pedig már meg is szegte. Nem sikerült eltörölni például elődje, Barack Obama egészségügyi reformját, holott ez azóta a Republikánus Párt fő célja, mióta a törvény életbe lépett. Ahogy nem lett semmi a választási kampányban beharangozott mexikói határfalból sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.