2019. január 31., csütörtök

A PER, AMI MIATT A NÉMETEKNEK ÚJRA FEL KELL TENNIÜK A KÉRDÉST: HOGYAN ÁLLUNK A NÁCIZMUSSAL?

MÉRCE
Szerző: SERAL-DEEN ÉS LAURA FREY
2019.01.30.


Szórványosan Magyarországra is érkeznek hírek, melyek arra utalnak, hogy a német társadalomnak korántsem sikerült megszabadulnia a náci múlt kísérteteitől. Elsősorban nem is a szélsőjobb – főképp a keleti országrészben tapasztalható – erősödése árulkodó, hanem az, hogy milyen gyakorisággal kerülnek nyilvánosságra történetek arról, hogy az alkotmány által elvben nem tolerált erők mélyen be vannak ágyazódva a különböző állami szervekbe, a rendőrségbe, és a hadsereg speciális egységeibe egyaránt. A 11 éven keresztül bevándorlókra vadászó Földalatti Nemzetiszocialista Szervezet elleni büntetőeljárás alkalom lehetett volna arra, hogy a német társadalom szembenézzen a rasszizmus továbbélő szélsőséges formáival, de a folyamat és az ítélet sokakban csak további kétségeket keltett.

Júliusban hoztak ítéletet Münchenben a Földalatti Nemzetiszocialista Szervezet (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU) nevű neonáci terrorszervezet elleni perben. A régóta várt bírói döntést ötévnyi huzavona előzte meg, és vég nélküli csatározás a per hatáskörét illetőleg – tárgyalóteremben és azon kívül egyaránt.

Az elsőrendű vádlott életfogytiglani börtönbüntetést kapott terrorszervezet tevékenységében való részvételért, tíz rendbeli gyilkosságért és gyújtogatásért (az elítélt 15 év után kérvényezheti szabadlábra helyezését). Egy másik vádlottat 10 évre ítéltek kilenc rendbeli gyilkosságban való közreműködésért, három további vádlott pedig 2, illetve 3 évet kapott az NSU terrorszervezet támogatásáért. A fő tettesek közül ketten öngyilkosok lettek 2011 novemberében, tehát még azt megelőzően, hogy a rendőrség a gyilkosságokkal, rablásokkal és robbantásokkal meggyanúsította volna őket.

A német progresszívek fel vannak háborodva. Sokan keveslik az ítéletet, amely szerintük annak ellenére szűkíti három főre az NSU szervezetét, hogy a tárgyalás során egyértelművé vált: valójában neonácik teljes hálózatáról van szó. Ráadásul, az ítélet mintha zöld jelzést adna további támadásoknak. Az egyik áldozat családját képviselő ügyvéd, Alexander Hoffmann mindezt így kommentálta: „Mit is az ítélet üzenete? Az, hogy neonácik szabadon mehetnek és meggyilkolhatnak embereket, aki pedig segíti őket, legfeljebb két évet kap. Ez inkább bátorítás!”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.