2019. január 28., hétfő

MUNKAKERÜLŐ PARLAMENTI BIZOTTSÁGI ELNÖKÖK LISTÁJA, PINTÉR-KÖRLEVÉL AZ ELLENZÉK KEZELÉSÉRŐL - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.01.26.


Azonnali: másfélszeres fizetésért sem járnak bizottságira

Ugyan magasabb fizetés jár azoknak az országgyűlési képviselőknek, akik valamelyik parlamenti bizottság elnökei vagy alelnökei, mégsem sikerült minden politikusnak legalább az ülések többségén részt venni az őszi ciklusban. Az egyik legnagyobb bizottsági hiányzó a KDNP-s volt nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós. Seszták ugyan a gazdasági bizottság alelnöke június óta, mégis mindössze három ülésen volt jelen az azóta megtartott tizenhét alkalomból. Hozzá hasonlóan a fideszes Tilki Attila sem volt túl gyakori vendége a költségvetési bizottságnak, holott annak ő az alelnöke. A kormánypárti politikus tizenöt ülés mindössze harmadán vett részt. Ellenzéki politikusok közt is találni példát. Mesterházy Attila a külügyi bizottság tizennégy üléséből mindössze négyen tette tiszteletét, vagy a DK-s Oláh Lajos, akit az európai ügyek bizottságában hatszor jelent meg személyesen a tizenhatból.
Index: Pintér-körlevél az ellenzék kezeléséről

Körlevelet írt Pintér Sándor belügyminiszter a tárcájának, hogy mi a teendő abban az esetben, ha ellenzéki képviselők megpróbálnak bejutni a Belügyminisztérium, vagy az az alá tartozó valamelyik intézmény épületébe. A körlevélben Pintér arról ír, hogy „az elmúlt időszak eseményei alapján feltételezhető”, hogy országgyűlési képviselők jogsértő módon akarnak belépni ezekre a helyekre. Pintér levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a képviselőket csak a megbízatásuk ellátásában kell támogatni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a képviselők oda csak munkaidőben léphetnek be, és ott tehetik fel a kérdéseiket, ahol az érintett szerv erre nekik lehetőséget ad. Amennyiben rendbontás van, azonnal tájékoztatni kell a közbiztonsági főigazgatót, akinek a feladata, hogy haladéktalanul mozgósítsa a rendőrséget.

Válaszonline: a norvég tiszteletbeli konzul ide már nem tudja követni Orbánékat

Lemondott posztjáról Magyarország trondheimi tiszteletbeli konzulja. Vánky Eszter még december 18-án írta meg az erről szóló levelét Szijjártó Péter külügyminiszternek, de a Bem térről azóta sem érkezett válasz. A távozása előtt az egykori tiszteletbeli konzul „növekvő aggodalommal” figyelte, hogy az utóbbi években „Magyarország kormánya mind jobban letért a liberális demokrácia jól bevált útjáról”, a közmédiát „a kormány szócsövévé változtatta”, ellehetetlenítette a kormánykritikus sajtót és rádiót, szükségtelen beruházásokkal „saját párthívei mértéktelen gazdagodását segítette elő”. Azt is írja, hogy az utolsó csepp a „rabszolgatörvény súlyosan szabálytalan elfogadása, a független bíráskodást megkurtító közigazgatási bíróság létrehozása, valamint mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselők törvényes tevékenységének megakadályozása, majd a köztelevízió épületéből történt erőszakos eltávolítása volt”.

HVG: műalkotásokat adott letétbe a múzeum a pécsi fideszes irodájába

Letétbe megkapta két Kossuth-díjas magyar festő alkotását Hoppál Péter, amivel maga a fideszes országgyűlési képviselő dicsekedett lelkesen a Facebookon. A sajátos műgyűjtési módszerrel megszerzett festményeket a Janus Pannonius Múzeum helyezte el a kormánypárti politikusnál, hogy „felékesítse” a tárgyalóját. A posztból nem derült ki, hogy térítés ellenében lehet-e nála a letét, hogy ennek milyen feltételei vannak és mások számára is nyitva állt-e a lehetőség, hogy a múzeum gyűjteményéből saját otthonukba vagy irodájukba szerezzenek hasonló módon értékes alkotásokat.
Napi: újabb hétmilliárd a kormány Várba költözésére

A Pénzügyminisztérium budai várbeli régi épületének újjáépítésére újabb nettó hétmilliárd forintot költenek. A második ütem kivitelezésére kiírt közbeszerzésen egyedüli érvényes ajánlattevőként az első ütem munkáit is elnyerő West Hungária Bau Kft. (WHB) és Garage Ingatlanfejlesztő Kft. alkotta konzorciumot hirdették ki győztesnek.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.