2019. január 28., hétfő

MIÉRT CSÖKKEN A HALANDÓSÁG GAZDASÁGI VÁLSÁG IDEJÉN?

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2019.01.28.


Az elmúlt száz év gazdasági válságainak idején a fejlett országokban meglepő módon csökkent a halandóság annak ellenére, hogy számos egészségügyi mutató romlott, ahogy várnánk is recesszióban. A kutatók újult erővel keresik a különös összefüggés okait most, hogy a legtöbb előrejelzés szerint küszöbön a következő hanyatlás.

Meglepő összefüggésre bukkant 1922-ben két amerikai szociológus az előző ötven év gazdasági és halandósági adatait böngészve. Az Egyesült Államokban felvett adatok alapján a szűkös idők nem jártak együtt a halálozás növekedésével, sőt éppen ennek ellentéte volt igaz: amikor a gazdaság prosperált, többen haltak meg, mint válság idején, ás még a csecsemőhalandóság is megnőtt.

Már több mint egy évtized eltelt a legutóbbi gazdasági válság kezdete óta, a nagy gazdasági világválság pedig csaknem kilencven éve elmúlt, de a kutatókat a mai napig izgatja a kérdés, hogyan hat a gazdaság teljesítménye az egészségre. Az összefüggésekből kirajzolódó fontos tanulságok segíthetnek a jogalkotóknak felkészülni a következő válságra, amelynek beköszöntése szinte törvényszerű, és a frissebb előrejelzések szerint már az év végén számítani kell rá.
Válság -> csökkenő halandóság

A két 20. század eleji szociológus, William Ogburn és Dorothy Thomas eleinte kételkedett az általuk talált összefüggésben, ezért megvizsgáltak két logikusan felmerülő magyarázatot. Lehetséges, hogy a válság hatása késleltetetten jelentkezik a halandósági mutatókban? Vagy egyszerűen csak a fellendülések idején gondosabban dokumentálták és iktatták a haláleseteket? A válasz: nem és nem. A válság idején csökkenő halálozás jelenségét nem ezek a tényezők okozzák.

Alig tíz évvel később eljött a nagy gazdasági világválság, hogy további bizonyítékot szolgáltasson. Edgar Sydenstricker szocio-epidemiológus 1933-ban számolt be arról, hogy a krízis évei után a teljes halálozási ráta soha nem látott alacsony szintre esett az Egyesült Államokban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.