2019. január 23., szerda

VEGYÜNK MÉG EGY NAGY LEVEGŐT A BREXIT ELŐTT

INDEX
Szerző: IVAND, KUGYELA
2019.01.22.


Ha nem bírja már követni, mi lesz a britek sorsa a következő hónapokban, összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudnia a brexit körüli történésekről.

Lassan két hónap van csak hátra a brexitig, amikor az Egyesült Királyság március 29-én elhagyja az Európai Uniót. A kilépés dátumához közeledve fordulatosan alakultak az elmúlt hetek, Theresa May brit miniszterelnök megállapodását a kilépés feltételrendszeréről történelmi léptékben szavazták le a brit alsóházban, de a kormányfő a róla kiírt bizalmi szavazást már saját pártjában, és a parlamentben is túlélte.

Maynek hétfőn kellett előállnia új elképzeléseivel, de nem kápráztatott el senkit forradalmi ötletekkel. A legnagyobb újdonság az volt, hogy bejelentette: ingyen kérhetnek majd letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban lakó EU-állampolgárok a kilépés után. Jövő kedden újabb szavazás lesz az alsóházban, miközben a kormányfő ellenzői szerint May-nek nincs B terve, a parlamenti képviselők pedig megpróbálják módosítókkal magukhoz ragadni a kezdeményezést. Összeszedtük, hogy áll most a helyzet a brexittel.

Most akkor Theresa May megint előállt egy kilépési tervvel, amit visz tárgyalni az EU-ba? Nem volt már ilyen korábban?

Theresa May az elmúlt két évben letárgyalt egy megállapodást az Európai Unióval a britek kilépéséről. Nagyon nehéz folyamat volt ez mindkét oldalon, és a végén egy kompromisszum született, amelyik senkit nem tett boldoggá, de a bent maradó 27 uniós ország vezetői jóváhagyták. A brit törvényhozás viszont nem bólintott rá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.