2019. január 23., szerda

MEMÓRIAHIÁNY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2019.01.18.


...Mindezzel nem taktikai hibákra hívnám fel a figyelmet, hanem arra, hogy Magyarországon hiányzik a politikai köztudatból a kormány bukásra érettségének mércéje. Nem tűnik fel, ha a kormány olyat tesz, ami ellentmond a liberális képviseleti demokrácia fő elveinek.

Itt érünk az Orbán főszereplésével celebrált kormányinfó fő botránykövéhez. A rendezvényről több lapot és rádiót is kitiltottak. Ez nagyon elítélendő, de vajon nem nagyobb botrány-e, hogy a kormány és a sajtó találkozásának ez a rendszeres alkalma cinikus színjáték, ahol a tényleges dolgokat kérdező újságíróba vagy gorombán belefojtják a szót – emlékezünk a Guardiantudósítójának tavaly februári esetére –, vagy válasz helyett letorkolják valami hazug szentenciával. Mint most is történt, amikor arra kérdeztek rá, hogy van-e valami szerepe Orbán Viktornak Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Simicska, Garancsi üzleti sikerében. A válasz: „Sokadszor találkozom azzal a helyzettel, hogy Önök rendszeresen üzleti kérdésekben akarnak tőlem véleményt kérni. Eddig sem jártak sikerrel, ezután sem fognak. Mert az a meggyőződésem, hogy a mindenkori magyar miniszterelnöknek és a kormánynak nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel.”

Ez a kijelentés normál liberális képviseleti demokráciában igaz lenne, csak annyira ellenkezik a magyar – hivatalosan is nem liberális – demokrácia tapasztalati valóságával, hogy azonnal elindult a lázas keresés: mivel lehetne cáfolni.

Valójában nem lett volna szükség keresésre. Tizennégy évvel ezelőtt kitudódott, hogy egy üzleti vállalkozás – a Szárhegy dűlő–Sárazsadány–Tokajhegyalja Kft. – az aktív miniszterelnök, név szerint Orbán Viktor rezidenciáján tartott üzleti megbeszéléseket, ahol a miniszterelnök tanácsokat adott az üzletvitelhez, például ezt az akkor szállóigévé vált józan intést: „Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet.” Más alkalommal a kft. egyik tagja biztosította a résztvevőket a miniszterelnök jelenlétében, hogy „dolgozom a Hegyalja-törvényen”, vagyis az üzleti vállalkozásra vonatkozó jogszabályon.

Az ÉS első fokon megnyerte, majd másodfokon elvesztette a pert, amelynek nem volt tárgya, hogy ezek a mondatok elhangzottak-e, vagy hogy a miniszterelnök jelen volt-e a megbeszéléseken – a Szárhegy dűlő–Sárazsadány–Tokajhegyalja Kft. annak a megállapítását kérte, hogy a jelzett napokon nem tartottak a jogszabály szerinti taggyűlést, és a megbeszélésekről készült iratok nem taggyűlési jegyzőkönyvek. A Fidesszel szemben álló politikai erők már tizennégy éve tudhatnák, hogy az Orbán Viktor nevű miniszterelnök üzleti kérdésekkel foglalkozott – ehelyett kényelmesebb volt úgy tudni, hogy az ÉS elveszített egy pert, tehát az egész ügy nem volt
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.