2019. január 23., szerda

AHHOZ, HOGY KORMÁNYVÁLTÁS LEGYEN 2022-BEN, GYŐZNIE KELL AZ ELLENZÉKNEK BUDAPESTEN

444
Szerző: Tbg
2019.01.22.


Lement a baloldali főpolgármester-jelöltek második vitája is Budapesten, ezúttal Kőbányán mérte össze retorikai tudását Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért). A második vitanap nem sokban különbözött az elsőtől, csupán annyiban, hogy valamivel több témát érintettek a jelöltek, szóba került például a kórházak és az iskolák ügye, és még annyira sem támadták egymást, mint vasárnap.


Az is látszott, hogy bár világok választják el egymástól a civilből politizálásra váltó Karácsonyt és a régi MSZP-snek számító Horváthot, mégis igyekeztek partnerként tekinteni egymásra: bármelyikük is győz, szögezték le sokszor, számít a másik munkájára.

Ez alapján a baloldali előválasztási küzdelem inkább szimpátiaszavazás lesz, és feltehetően azt akarják biztosítani a baloldalon, hogy mindkét jelölt tábora támogassa majd az előválasztás győztesét Tarlóssal szemben.

Népszavazásokkal kell a kormányt belátásra bírni

A vasárnapi vitának is az egyik központi kérdése volt, hogy mit kezd az ellenzéki főpolgármester-jelölt, ha megveri Tarlóst, de a Fidesz kétharmados kormányával szemben kell Budapestet vezetnie. Lesz-e mozgástere?

A kérdés nemcsak az ígéretek betartása miatt érdekes, vetette fel a moderátor, hanem azon bizonytalan szavazók meggyőzésében is, akik csak azért voksoltak korábban a Fideszre, vagy nem voksoltak egyáltalán, mert úgy gondolták, a Fidesz úgysem hagyna érvényesülni egy nem fideszes főpolgármestert.

A témáról mind Horváth Csaba, mind Karácsony Gergely hosszasan értekezett, hol egymás ellenében, hol egymás mellett érvelve, amíg ki nem derült, nagyjából ugyanazt gondolják a kérdésről: meg kell érteniük a „kompromisszumos Fidesz-szavazóknak” (Ungváry Krisztián találó jelzős szerkezete), hogy a fideszes polgármesterek ugyanúgy elszenvedői a kormány akaratának, ez megmutatkozott a kórházak és az iskolák államosításánál. Tehát teljesen mindegy, hogy fideszes vagy ellenzéki egy önkormányzat polgármestere, a kormány a fejük felett fog dönteni.

A kormánnyal szemben ezért véleménynyilvánító népszavazásokkal küzdenének: ha Orbán Viktorék látják, hogy valamit nagyon nem akarnak Budapesten az emberek, akkor meghátrálnak. Példaként az olimpia lekevert projektje hangzott el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.