2019. február 12., kedd

27,5 MILLIÓ FORINT INGYENPÉNZT AKASZTHATNAK LE A NAGYCSALÁDOSOK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.02.12.


Három gyerekkel egy vidéki használt lakás biztosan és akár egy új autó is kijöhet a kormány által felkínált kedvezményekből.

Orbán Viktor vasárnapi bejelentése után hétfőn a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tartott tájékoztatót a tervezett új családvédelmi lépésekről. Novák Katalin a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bővítéséről azt mondta, hogy
- a kamattámogatott kölcsönt a használt lakások vásárlására is kiterjesztik, várhatóan július elsejétől.

Idén januártól már 2 gyermek vállalásakor is igénybe lehet venni a tízmillió forintos államilag támogatott kedvezményes kamatozású hitelt, de csak új lakás vásárlására. A három- vagy többgyerekeseknél pedig tízről 15 millió forintra emelték fel a CSOK-hitel maximumát. Júliustól azzal bővül a rendszer, hogy használt lakásokra is él ez a lehetőség.
- Újdonság az is az év második felétől, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is meg lehet majd kapni a CSOK-hitelt.

Újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a kedvezményes CSOK-hitel kiterjesztése – vetítette előre a Duna House ingatlanközvetítő hálózat gyorsjelentése. A tranzakciók zöme most is a használtlakás-piacon zajlik, 2018 első három negyedévében az eladott lakásoknak mindössze 3,4 százaléka volt új építésű a KSH adatai szerint.

Ráadásul a használt lakásokhoz még az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésűekhez. A különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban 500 ezer forint alatti négyzetméteráron is találni használt panellakást, míg az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. Az ingatlanos cég szerint a használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége sokat segíthet azokon a gyerekes családokon, amelyek eddig nem tudtak, mertek új építésű lakás vásárlásába belefogni. A Duna House adatai szerint

2019 januárjában vidéken átlagosan 15 millió forintos lakásárral lehetett számolni, míg Budapesten 34-35 millió forint körülivel.

Egy átlagos vidéki használt lakás vételénél tehát a most bejelentett változás azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes család az 1 millió 430 ezer forintos CSOK (állami támogatás) mellett rendelkezik 3 millió 570 ezer forint önerővel, akkor a lakás árából fennmaradó 10 millió forint teljes egészét tudja kedvezményes hitellel finanszírozni. Ez pedig a piaci kamatozású hitelekhez képest akár 2-2,5 millió forinttal kedvezőbb is lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.