2019. február 12., kedd

TÖRPEÁLLAM 600 ALATTVALÓVAL ÉS ÓRIÁSI HATALOMMAL


INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2019.02.11.


Különös képződmény a világ legkisebb állama. A 44 hektár alapterületű Vatikánnak alig 600 állampolgára van, de azoknak a nagy része sem a városállamban lakik. A lakosság háromnegyede egyházi személy, és a svájci gárdisták miatt arányaiban itt a legnagyobb a világon a hadsereg. Egy máskülönben holt nyelv a hivatalos nyelve, latin képernyője van az ország egyetlen bankautomatájának is, és ez a világ kevés olyan országainak egyike, amelyik papíron sem demokratikus. A vatikáni városállam a 90 éve kötött lateráni szerződéssel jött létre, mely véget vetett a pápák vatikáni fogságának, de jól jött Mussolininek is.

A Vatikánnak van saját vasútállomása, rádiója (tévéje nincs), áramtermelő rendszere (a napelemes fejlesztések és persze az alacsony népességszám miatt itt a legnagyobb az egy főre jutó napelemes teljesítmény a világon) és ugye bankja is – utóbbival mondjuk nem mindenki volt mindig annyira megelégedve.

A vasút kapuját, melyet csak akkor nyitnak ki, ha vonat gördül be az egyik vágányra a kettő közül, XI. Piusz pápa címere díszíti. Ő volt az az egyházfő, aki sok évtizedes válság után 90 éve megállapodásra jutott Olaszországgal, rendezve az egyházi állam státuszát; ugyanez a lateráni szerződés tette lehetővé a rádióállomást, de az obskúrus vatikáni pénzügyeknek is ez az egyik eredeti forrása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.