2019. február 8., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1.RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: Élet és Irodalom
2019.09.08.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Mi, türkmének

A türkmén elnök február 1-jén bezáratta az ottani tudományos akadémiát – adta hírül a Total.kz kazahsztáni orosz nyelvű portál.

Semmi rokokó cifraság, nem úgy, mint Magyarországon. Nem rakták át a finanszírozást alattomban egyik költségvetési fejezetből a másikba; nem adtak ötvennégy perces határidőt véleményezésre az akadémia világhírű elnökének; nem ígértek átvilágítást – azaz nem fenyegetőztek vele –; és nem használt senki olyan fennkölt kifejezéseket, mint „tématerületi kiválósági program”. Gurbanguly Berdimuhamedov türkmén elnök nem csomagolt semmit jogszabályokba, se bürokratikus szlengbe, hanem becsületes belső-ázsiai despota módjára kijelentette, hogy ami eddig volt, az most már nem lesz, pontosabban az akadémia három évet kap az önfelszámolásra, ez idő alatt apad el a fenntartására szánt pénz.

Berdimuhamedov még 2009-ben megkapta az UNESCO tudományetikai érdemek elismeréséül alapított Avicenna aranyérmét (az Iráni Iszlám Köztársaság alapította).

Amúgy valóban a tudomány embere: képzett fogorvos, és 2016-ig harminchat könyve jelent meg mindenféle komoly témáról. Feltűnést keltett például az a videó, melyen hivatalnokok, rendőr- és katonatisztek járulnak sorban elébe, s veszik át szertartásosan saját művét, A tea – orvosság és ihletforrás című könyvet, érintik hálájuk jeléül három-négyszer a homlokukhoz, sőt van, aki meg is csókolja. Ez az ország így működik.

Fleck Zoltán–Győrffy Dóra–Mizsei Kálmán: Az uniós választások tétje

Benda László: Már Kína is beszáll
Kovács Zoltán: Harsány és gagyi

Ádám Péter: Nemzeti konzultáció – francia módra

Emmanuel Macron a válság megoldásának és a hatalom iránti bizalom visszaállításának reményében január 15-i kezdettel két hónapon át tartó országos konzultációt kezdeményez. De vajon hogyan fest a „Nagy nemzeti vitának” nevezett francia konzultáció, szemben az „Egyetért‑e Ön azzal, hogy...”-féle kérdésekkel durván manipuláló és nevetségesen primitív hazaival?

Garam Katalin: Mi érdekli a svédeket?

Papp Lídia: Sorban állás Csodaországban

Molnár Erzsébet. Kati meghal

György Péter: Otthon és haza - A Szenes Hanna-paradigma

A magyar miniszterelnököt jeruzsálemi találkozójukon az izraeli főrabbi megkérte, adja támogatását, hogy izraeli szakértők kutassák fel a Horthy-korszakban hozott „törvényekkel” zsidóvá tett, 1944-ben a nyilasok által Dunába lőtt magyar állampolgárok földi maradványait. Az első közlemények szerint a magyar állampolgárok által megölt magyar honfitársaink temetésére Izraelben került volna sor, utóbb mindössze a zsidó szertartásról esett szó.

Akármint is: Szenes Hanna története segíthet abban, hogy megértsük, miért a kortárs magyar társadalom egészét érintő emlékezetpolitikai, morális kérdéseket felvető, abszurd ötlet ez.

Török József: Patyomkin-falu hungarikumokból és nemzeti értékekből

Hegyi Iván: Rejtelmes sziget

V I S S Z H A N G

Martényi Csaba: Miért nem kell Paks–2?

Kontra Miklós: Műszaki és bölcsész

Huszár Ágnes: Tűzvész után

Tanos Ervin: Nem bukott

Haskó László: A gordiuszi csomó

Gegesy Ferenc: A pokolba vezető út


P Á R A T L A N

Á. P.: FÜLSZÖVEG

aj: PEDOFIL PÁRT

KZ: NONO!

Gömöri György: SZÁJSZAG

-hg-: LÁBSZAG

jos: MAGYAR PETTYES

msz: HOGY VÁLJUNK MEG?

Ladányi András: NÉPSZAVA NON GRATA

-átkai: ÉLMÉNYSZÁM

Róna György: ELTŰNT A SZOBOR

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.