2019. február 12., kedd

EZT MÁR TÉNYLEG NEHÉZ ELHINNI: A CEU UTÁN SZÉCHENYI MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIÁJÁT IS A LEVESBE APRÍTANÁ A KORMÁNY

444
Szerző: Tbg
2019.02.12.


Lehet, hogy nem is megérteni nehéz, mit akar pontosan a kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), hanem elfogadni. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy átalakítás címszó alatt a kormány egyszerűen szétveri a magyar tudományos élet legfontosabb szereplőjét, az 5000 főt foglalkoztató akadémiai kutatóhálózatot.

A folyamat tulajdonképpen tavaly nyár óta zajlik, de csak az elmúlt két hónapban vált világossá a tudományos élet szereplői számára, hogy itt valójában nem reformról, hanem valami egészen másról van szó, amely jelen állás szerint az 1825-ben Széchenyi István által alapított intézmény eljelentéktelenedéséhez vezethet.

Már jó ideje nemcsak „ellenzékinek”, „kormánykritikusnak” tartott kutatók kongatják a vészharangot, hanem olyan jobboldali, konzervatív tudósok is, akik nehezen támadhatók azzal, hogy ne támogatták volna a konzervatív kurzust - legalábbis szavakban meghirdető - Orbán Viktor kormányát.
Nagyon nagy baj van.

Kedden az akadémiai intézete dolgozói élőláncot vonnak az MTA épülete köré, miközben az MTA kibővített elnöksége dönt arról, hajlandóak-e a kormány által lefektetett szabályok szerint játszani, vagy kitartanak a tiltakozás mellett, amivel viszont több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe. Közben magyar és nemzetközi szolidaritási hullám indult a kutatóhálózat védelme érdekében.

Valójában bármilyen döntés születik, ha a kormányzat nem vonul vissza, az MTA-nak - legalábbis a mai formájában - lőttek, és ugyanígy lőttek több ezer kutató munkájának, pályafutásának, hogy a járulékos veszteségek megtippelésébe bele se bocsátkozzunk.

Megpróbáljuk röviden összefoglalni, miről van szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.