2019. február 4., hétfő

JÓL MEGSARCOLJA A KOCSIKAT AZ ÁLLAM

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.04.


Hajózni muszáj, mondták a rómaiak, ma meg azt mondhatjuk, autózni muszáj. Mivel pedig muszáj, az autók és az autósok a legjobb fejőstehénnek számítanak a kormányok számára, hiszen nem, vagy csak nagyon nehezen térhetnek ki az adók, díjak és illetékek megfizetése alól. Összeszedtük, a térségben milyen sarcokat alkalmaznak.

A környezet védelme, a városok belefulladása az autóáradatba elvben indokolhatja az autókra kivetett terheket. Nem is lenne talán baj, ha az így befolyt összegeket ezek megoldására fordítanák, azonban egyetlen ország sincs, ahol ez ne lenne erősen kétségbe vonható. Legfeljebb annyi történik, hogy a hibrid és a villanyautók különféle kedvezményeket élveznek. A különböző kormányoknak pedig igencsak változatos ötleteik vannak, hogy csapolhatják meg az autósok pénztárcáját. Az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint a gépjárművek adózása csupán az EU-15 államában évente 413 milliárd eurót tesz ki, ami mintegy háromszorosa az Európai Unió teljes költségvetésének.

Az autók adóztatása nemzeti hatáskörbe tartozik, 20 tagállam alkalmaz jelenleg a CO2-kibocsátás alapú adózást, de előfordul emellett teljesítmény, a motor mérete vagy a vételár alapján kivetett adó is. Mértékük igencsak szóródik. De nemcsak az adók, hanem díjak, illetékek sora is csapolja az európai autósok pénztárcáját. Azt próbáltuk felmérni, a mi térségünkben Magyarország mellett öt országban milyen terhek sújtanak egy átlagos autózót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.