2019. február 12., kedd

OKÉ, ETTŐL MOST TÉNYLEG SZÜLNI FOG A MAGYAR?

INDEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2019.02.12.


Előrejelezhetetlen, hogy milyen hatással jár majd az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv, főként, mert egészen újszerű családpolitikai elemeket is tartalmaz. A szakértők szerint a hét pont egyes elemei egymást támogatva valóban ösztönözhetik a gyerekvállalást, de a demográfiai és szociológiai szakirodalom alapján jelenleg annyi jelezhető előre, hogy évek múlva és jelentős költségvetési terhek árán derül majd ki, hogy ez a hét ösztönző bejött-e, vagy sem.

Harmincöt éve folyamatosan fogy a magyar népesség, egyrészt egyre kevesebb gyerek születik, másrészt a 2000-es évektől kezdve az elvándorlás is (negatív) hatással van a népességszámra, olvasható a magyarországi népesedési folyamatokat átfogóan bemutató 2018-as Demográfiai Portré című kötetben. Ezzel a tendenciával egyébként nem lógunk ki a régiónkból, a Kárpát-medencében a gyermekvállalási kedvet tekintve nincs érdemi különbség.

A csökkenő tendencia jó régen tart már, a nyolcvanas évek óta közel 1 millióval csökkent a magyar népesség létszáma. Ma 9,7 millióan vagyunk, és ha a folyamatok nem változnak, a legrosszabb forgatókönyv szerint 2070-re már csak 6 millióan leszünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.