2019. március 5., kedd

"AMI ELÉG, AZ ELÉG" - KÁRPÁTI JÁNOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.03.05.


Az Európai Néppárt 12 tagpártja kérte a Fidesz kizárását, vagy tagságának felfüggesztését. Egyre nyilvánvalóbb: Orbán túl messzire ment, ennek más országok is kárát láthatják.

A New York Times közli a Reuters hírügynökség brüsszeli tudósítását, miszerint az Európai Bizottság az igazság eltorzításával vádolta tegnap – mint a beszámolóban olvasható - Magyarország nacionalista kormányát, az unióba való bevándorlással kapcsolatban. Margarítisz Szkínász, az uniós végrehajtó testület szóvivője a hétfői bizottsági sajtótájékoztatón megállapította: a magyar kormány olyan titkos összeesküvés sötét képét próbálja felfesteni, amely állítólag az Európába irányuló migráció növelését célozná. A szóvivő szükségesnek tartotta leszögezni, hogy a brüsszeli testület egyértelműen az igazság eltorzításának tekinti ezt a vádat.

Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie

A New York Times által idézett Reuters-tudósítás emlékeztet arra, hogy Manfred Weber, aki az Európai Néppártnak, a Fidesz pártcsaládjának a jelöltje az európai bizottsági tisztségre, úgy nyilatkozott a Der Spiegelnek, hogy Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie a Juncker-Soros plakátkampány miatt. A pártcsalád tegnap bejelentette, hogy 9 országból 12 tagpárt kérte a Fidesz kizárását vagy tagságának a felfüggesztését, és hogy a kérdést március 20-án vitatják meg. A tudósítás idéz olyan politikai elemzői véleményt, miszerint a magyar miniszterelnök a májusi európai parlamenti választásra való felkészülés jegyében a főáramlathoz tartozó elit antitéziseként kíván megmutatkozni. Az EU mindeddig nagyrészt sikertelennek bizonyult abban, hogy megszelídítse Orbánt – írja a Reuters, és hozzáteszi: Brüsszel most azt fontolgatja, hogy 2021-től a demokratikus elvek tiszteletben tartásától fogja függővé tenni az uniós költségvetési forrásokhoz való hozzájutást.
Manfred Weber: ami elég, az elég

A Washington Post ugyanerről a témáról az AP hírügynökség berlini keltezésű anyagát közli, kiemelve azt, hogy a magyar miniszterelnök a baloldali ellenfelek számára hasznos idiótáknak minősítette a Fidesz ellen forduló néppártiakat. Megjegyzem, a „hasznos idióták” szófordulatot nem a budai Várban, hanem sok évtizeddel ezelőtt a Kremlben ötlötték ki, a Szovjetunióval rokonszenvező naiv nyugati humanisták jellemzésére. Az AP beszámolója kitér arra, hogy a Juncker-Soros plakátban a bírálók antiszemita utalást látnak, Orbán azonban ezt tagadja. A beszámoló azzal a Webertől idézett mondattal zárul, hogy „ami elég, az elég”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.