2019. március 20., szerda

TÚL A NÉPPÁRTON: ORBÁN AZÉRT VESZÍTHET, MERT TÚL SOKSZOR NYERT

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2019.03.20.


A magyar miniszterelnök sokáig kiváló érzékkel mozgott a különféle érdekcsoportok között, ám végül sikerült a brüsszeli elitet is politikussá tennie. Ezért pedig nagy árat fizethet: hosszú idő után először nem ura lépéseinek. Az, hogy a Fideszt kizárják-e ma az Európai Néppártból, nemcsak a párt politikáját, de Magyarország rövidtávú jövőjét is meghatározhatja.

Hosszú évek óta ma először fordul elő, hogy nem Orbán Viktordönt arról, milyen irányba fordul a Fidesz.

Az Európai Néppárt választmánya a miniszterelnök jelenléte ellenére is nélküle határoz róla. Azt tudjuk, hogy a miniszterelnök mit szeretne, hiszen csöndben megüzente: a Néppárt tagja akar maradni. Ezt tudjuk abból, hogy a Manfred Weber csúcsjelölt diktálta feltételeknek megfelelően a kormány leszedte a Brüsszelt támadó plakátokat, Orbán a maga módján bocsánatot kért, de mindenekelőtt abból, hogy március 15-i, általában emlékezetes fellépésén az idén valójában nem mondott beszédet. Kikerülte nemhogy Jean-Claude Juncker, de még Soros György említését is, elmaradt a politikai irány világos meghatározása, amivel megüzente Brüsszelnek: várja a Néppárt ítéletét, addig leteszi a kardot. Jelzésként legfeljebb a Néppárttól jobbra álló lengyel miniszterelnök meghívását értelmezhetjük, hiszen Orbán korábban megmondta: ha kizárják a Fideszt, a jobbszél pártjai közül elsőként a lengyel kormányerővel próbál együttműködni.

Eközben a kormánypárti politikai közösséget igyekeztek felkészíteni az esetleges szakításra is. A Magyar Nemzet például március 7-én vezércikkben rögzítette, a magyarság érdeke, hogy a Fidesz kilépjen a Néppártból, hogy aztán március 13-án már arra mutasson rá, hogy a Die Welt kommentelői (!) nem támogatják a Fidesz kizárását. Az Origo eközben a korábban a Fidesznek kampányoló, Orbán mellett egy évtizeden át kiálló Joseph Daul francia néppárti elnököt ábrázolta javíthatatlan sorosistaként. A propaganda munkájának célja, hogy bármelyik szcenárió valósul is meg, a Fidesz közönsége Orbán döntéseként érthesse. Ha a Fidesz marad a Néppártban, akkor a médiagépezet azt harsogja majd, hogy a párt józan bevándorlásellenes álláspontja kerekedett felül. Ha mennie kell, akkor pedig az lesz a vezérfonal, hogy visszavonhatatlanul a Soros-erők uralják már a Néppártot is, ezért a Fidesz, ha nehezebb úton is, kívül folytatja, hogy megvédhesse a keresztény Magyarországot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.