2019. május 15., szerda

ANYÁNAK LENNI KÜLFÖLDÖN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2019.05.15.


Külföldre költözve sok meglepetés érheti az embert, és fokozottan igaz ez, ha nemcsak magunkért, hanem gyermekünkért is felelősek vagyunk. Hét amerikai anya osztotta meg tapasztalatait a különböző kultúrákban tapasztalt szokásokról, a szülői felfogásról és a társadalom támogatásáról.

Starr Session Varga (Magyarország)

Férjével együtt 2017-ben költözött Budapestre és tavaly született meg gyermeke. Blogot vezet magyarországi tapasztalatairól Black Girl in Budapest címmel.

Jó véleménnyel van az itthoni viszonyokról.

Különösen tetszik neki, hogy a szülők mennyire figyelnek a gyerekeikre Budapesten. Külön megemlítette a nagylelkűnek nevezett anyasági támogatási formákat és azt, hogy mennyire segítőkészek az emberek.

„Szeretek anyának lenni Budapesten. Vannak családbarát kávézók és olyan foglalkozások, amelyekre a gyerekkel együtt lehet járni. Sok segítséget kapok vadidegenektől, hogy a babakocsival le és fel tudjak szállni a tömegközlekedésre. Amerikában sosem ajánlanak ilyen segítséget” – dicsérte a magyarokat Starr Session Varga.

Sasha Romary (Franciaország, Szingapúr és Németország)


Gyerekkora egy részét Párizsban töltötte, majd visszatért az Egyesült Államokba tanulni, aztán újra a francia főváros következett. Itt született meg első gyermeke. Azt mondta, hogy a párizsiak anyaságról alkotott felfogása arról szól, hogy a gyerek hogyan illeszkedik bele a szülő életmódjába, míg Amerikában minden a gyerek körül forog.

Később Szingapúrba költözött. Itt dúla képesítést szerzett, és tanult az úgynevezett anyasági fogságról, egy ázsiai hagyományról, amely arról szól, hogy a nőknek hogyan kell pihenniük, „gyógyulniuk” a szülés utáni egy hónapban, például az étrendet is tekintve.

Romary másik tapasztalata, hogy Szingapúrban a nagyszülők is mennyire belefolynak a gyereknevelésbe, abban az egész család részt vesz.

Most München él a család, amely már egy második gyerekkel bővült. Németországban az tűnt fel neki, hogy a szülők mennyire megengedőek, a gyerekre bíznak sok mindent.

Látta, hogy egy gyerek a játszótéren lógva kért segítséget az anyjától, aki azt mondta neki: látlak, minden rendben van, meg tudod oldani egyedül is. És valóban, a gyerek megoldotta, nem esett baja, le tudott mászni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.