2019. május 15., szerda

MÉGIS SZÜLNEK PÉNZÉRT A NŐK? - EGY HELYEN NÉZHETI MEG AZ ÖSSZES INTÉZKEDÉST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.15.


Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a gyermektelek esetenként nagyobb arányban fogadják kedvezően a „családvédelmi akciótervet” a gyerekeseknél. Kigyűjtöttük az összes, a családok számára fontosnak tekinthető kormányzati intézkedést.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint Magyarországon mostanra már „nem kell félni a túladósodottságtól”. Alighanem ez a hozzáállás is látható a szárnyaló hitelezési adatokon. Mindez azonban még semmi. Jönnek ugyanis a „családvédelmi akcióterv” intézkedései, amelyek között bőven akad a hitelfelvételt támogató, illetve ösztönző lépés. (Arról, hogy a Babaváró hiteltől mit várnak, itt írtunk.)

Összefoglaltuk, milyen lehetőségeket vehetnek igénybe a gyerekes szülők. A különböző kedvezmények kihasználásával (az egyik igénybevétele nem zárja ki a másikat) a fiatal családok 2019. július 1-jétől akár plusz 40 millió forinthoz juthatnak. Nagyon fontos azonban áttekinteni a részleteket, hiszen ennek egy része hitel, amit vissza kell fizetni.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) áprilisban ezer, 18–45 év közötti magyart kérdezett meg – a válaszadók fele volt nő, és ugyanekkora arányt képviseltek a gyerektelenek – a júliusban induló családtámogatásokkal kapcsolatban. Mint kiderült: a babaváró hitel (ezt következetesen támogatásnak nevezik) elsősorban az egygyerekesek, illetve a gyermektelenek körében népszerű. A CSOK-ra viszont főként a már most több gyereket nevelők ugranának.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta: pozitív meglepetés, hogy a gyermektelek között néhol nagyobb arányban vannak, akik kedvezően fogadták az akciótervet. Szerinte az akcióterv javíthat a népesedési helyzeten, a válaszadók is úgy látják ugyanis, hogy az intézkedések növelhetik a gyermekvállalási kedvet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.