2019. május 27., hétfő

MUNKALEHETŐSÉGEK MÁLTÁN: IDE NEM MEGGAZDAGODNI JÖSSZ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.27.


Harmadik részéhez érkezik a máltai életet bemutató sorozatunk, amit az évek óta a szigeten élő Karesz jegyez. A bevezető rész (ha nem olvastad, itt megteheted) és a múlt heti, közlekedésről szóló írás után (az pedig itt található) most jöjjön az a téma, ami talán a legtöbb embert érdekelhet: az álláslehetőségek.

„Ez az a témakör, ami nagyon sokakat foglalkoztat érhető módon és igyekszem reális képet festeni a helyzetről, de hangsúlyoznám, hogy egyéni pozitív és negatív élethelyzetek, lehetőségek, problémák mindig és mindenhol adódnak, amelyekből nem szabad általánosítani.

A magam részéről: én már itt élek évek óta, de látom azokat a trendeket, amik miatt gyakorlatilag minden második ide költöző külföldi egy éven belül már el is megy inkább.

Arányaiban itt a legmagasabb a bevándorlók aránya, ugyanakkor a kivándorlóké is. Az EU-n kívülről érkezettek nagyobb arányban maradnak, mint az EU-n belülről jöttek és nagyjából ugyanabban a munkakörben és fizetési szinten maradnak, ahova érkeztek.

Ugyanakkor a kormányzat továbbra is számít a gazdasági bevándorlókra, hiszen nélkülük nem tudnák folytatni azt a gazdasági fellendülést, építőipari túlkeresletet, ami jelenleg megfigyelhető, de azért érdemes alaposabban átgondolni, hogy mire és mennyiért megy el az ember dolgozni.

Angol nélkül nem érdemes

Elég sok munkalehetőség van Máltán, főleg a nyári szezonban (kb. márciustól október végéig), de ehhez azért minimum angolul kell alapszinten jól beszélni és megérteni, amit mondanak nekünk.

Angol nyelvtudás nélkül tényleg nem ajánlom senkinek, hogy belevágjon. Más az, ha kézzel-lábbal el kell magyarázni valamit turistaként, máshogy is állnak az emberhez, mint ha az a nagy harci feladat, hogy úgy helytálljon egy-egy munkakörben, mint bármelyik helyi tenné (akinek persze még megvan a helyi nyelv, a máltai ismerete is)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.