2019. május 9., csütörtök

NEM TUDNAK MIT KEZDENI A GYERMEKOTTHONOK A DROGPROBLÉMÁVAL

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.05.07.


A nevelők nincsenek felkészítve a drogfogyasztásból fakadó problémák kezelésére, keveset tudnak arról, mik azok a dizájner szerek és milyen veszélyeik vannak. Ritkán van pszichológus vagy addiktológus az intézményekben, akihez segítségért fordulhatnának, jobb híján azonnal mentőt hívnak a gyerekekhez, ha droghasználatra gyanakodnak. Pedig az otthonokban élő fiatalok különösen veszélyeztetettnek számítanak szerhasználat szempontjából: a dohányzás mindennapos, és a dizájdrogok is egyre elterjedtebbek körükben. Főleg a lányok kerülnek könnyen bajba, mert ők jellemzően a korábban átélt traumáik és nehéz élethelyzetük miatt nyúlnak a különböző szerekhez.

Gyermekotthonokban élő lányok és fiatal felnőttek szerhasználati szokásait elemezték az Esély szociálpolitikai folyóiratban megjelent friss tanulmányban. A kutatók – Kaló Zsuzsa, Hegedűs Judit, Bihari Zsófia és Szécs Judit – arra voltak kíváncsiak, hogyan jutnak ellátáshoz ezek a lányok, illetve, hogy a gyermekotthonokban dolgozó szakemberek hogyan kezelik a szerhasználatból fakadó problémákat, milyen eszközeik, stratégiáik vannak ezek megoldásához. Az interjúk és a fókuszcsoportos beszélgetések során összesen 25 olyan, 18 és 24 év közötti lányt, fiatal nőt kérdeztek meg a kutatók, akik korábban éltek gyermekotthonban. A kutatásba bevont 43 szakember nagy része nevelőként dolgozik az intézményekben, de pszichológus, orvos és rendőr is volt köztük. Cikkünkben a tanulmány legfőbb megállapítását és az interjúkból kiemelt idézeteket mutatjuk be.

Több szempontból is érdekes a tanulmány; eleve keveset kutatott terület a gyermekotthonokban élő fiatalok szerhasználata. Azon belül is a lányok helyzetéről esik kevés szó, pedig az az általános trend – nem csak a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalokra értve – , hogy bár számszerűen több fiú fogyaszt alkoholt és drogokat, a lányok kezdenek felzárkózni hozzájuk. (A női szerhasználatról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.) Másrészt a dizájner szerek megjelenése óta nem készültek felmérések a témában, pedig a biofűhöz és a kristályhoz hasonló pszichoaktív anyagok gyökeresen megváltoztatták a droghasználati szokásokat, ami a fiataloknál érzékelhető leginkább.

“Mivel ez egy feltáró jellegű vizsgálat volt, a megjelent vélemények nem az általános képet mutatják be, hanem csupán rámutatnak különböző véleményekre és tapasztalatokra. Ezek alapján célszerű lenne egy országos felmérést készíteni, hogy pontosabb képet kapjunk a probléma elterjedtségéről és a lehetséges megoldásokról” – mondta Kaló Zsuzsa, az ELTE Pszichológiai Tanácsadás Tanszék adjunktusa, a hátrányos helyzetű emberek társadalmi integrációjával foglalkozó AKUT Alapítvány elnöke. (Az állami gondozás problémáiról ebben a cikkünkben írtunk.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.