2019. május 8., szerda

OLASZ ÉLET FEHÉREN ÉS FEKETÉN


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.08.


Olaszországról sok szép és jó jut az ember eszébe (fantasztikus kultúra, gyönyörű városok, tengerpart, nagyszerű ételek), de az már számtalanszor bebizonyosodott, hogy egy dolog valahol nyaralni és egy teljesen másik ott élni. Mint mindennek, ennek is két oldala van – következzen tehát Olaszország két arca (majdnem kizárólag) határátkelő szemmel.

Művészetek és bürokrácia

„Nem vagyok olasz, de 12 éve itt élek. Amit élvezek benne, hogy finom és többnyire egészséges ételeket ehetek. Hihetetlenül szép városokba és tájakra juthatok el, gyönyörű műalkotásokat láthatok, múzeumokba és templomokba járhatok. A művészetek iránti fogékonyság valójában kevés helyen hasonló.

Élvezhetem a mediterrán időjárást - persze ez nem igaz az ország egészére. A legtöbb ember barátságos és kedves. A nyelv gyönyörű. Az “ingyenes” egészségügy és a tényleg ingyenes oktatás rendben van.

Persze vannak negatívumok is. Rengeteg adót fizetünk, és közben azt látjuk, hogy nem arra használják, amire kellene. A bürokrácia terebélyes és egyáltalán nem hatékony.

Az olasz politika őrület, idegesítő és abszurd. Az egyház túl nagy hatással van a helyi ügyekre. Túl sok a rasszista és az idegengyűlölő, ahogy a homofób és macsó is. A tévéműsorok rosszak, és a zene is vacak. Tisztában vagy azzal, hogy ezer évet kell dolgozni a nyugdíjig.

Szeretek itt élni. De az is igaz, hogy szülőhazámban, Venezuelában annyira rossz a helyzet, hogy Olaszország paradicsominak tűnik ahhoz képest. (Eduardo, venezuelai) ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.