2019. május 8., szerda

„AZ EMBEREK LESZOKTAK A POLITIKÁRÓL ÉS BEZÁRKÓZTAK”

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MÁRIÁS LEONÁRD
2019.05.03.


A Mérték Médiaelemző Műhely 2018‑as, nyomtatott közéleti lapokra összpontosító lágycenzúra-jelentése szerint a kormánykritikus lapkiadást és -terjesztést tavaly elsősorban a kiadók tulajdonosi döntésein keresztül érte politikai nyomásgyakorlás. Több kiadványt megszüntettek vagy kormányközeli tulajdonba adtak, és a nem kormánypárti, országos nyomtatott sajtótermékek száma 2019 elejére drámai mértékben csökkent.

A kormánykritikus kiadványok eleve a lappiac szűk szeletét fedték le, lapszámonként összesen 150 ezer példányban keltek el. Ez 70 ezerre csökkent a 2018-ban történt változásokkal. A Népszava maradt az egyetlen nem kormánypárti országos napilap, miután Simicska Lajos bezárta a Magyar Nemzetet. A hetilappiacon a HVG, az Élet és Irodalom, a 168 Óra, valamint a Magyar Narancs folytatta működését, a Magyar Nemzet volt munkatársai pedig új hetilapot indítottak Magyar Hang címen. A Heti Válasz és a Vasárnapi Hírek megszűnt, valamint kormányközeli tulajdonba került a Szabad Föld.

A Mérték jelentése közel egy tucat beszélgetés tanulságait foglalja össze, amelyeket nem kormánypárti, közéleti napi- és hetilapok kiadásért és terjesztésért felelős munkatársaival, szerkesztőségeik vezetőivel folytattunk (beleértve a megszűnt lapok képviselőit is), valamint olyan vezető beosztásban dolgozó szakemberekkel, akik jól ismerik a lapterjesztés és -értékesítés piacát. Mivel a megszólalást többen csak háttérben vállalták, interjúalanyainktól nevük említése nélkül idéztünk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.