2019. május 8., szerda

A LAKOSSÁG SZÁNDÉKOS ELADÓSÍTÁSA FOLYIK? - GYŰLHETNEK A BANKOS GYŐZELMI JELENTÉSEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.08.


Egyre elképesztőbb hitelezési adatok látnak napvilágot. A várakozások szerint pedig ez a folyamat 2019 további részében is folytatódhat. Sőt, a júliusi intézkedések még további pörgést hozhatnak. Nem nehéz rájönni, hogy mindennek mi lehet a hátterében.

Miközben a devizahitelezés témája még mindig rendre felmerül (az adósok közül több ezren még mindig küzdenek a bíróságokon), a magyarok mintha teljesen elfeledkeztek volna arról, hogy a kölcsönfelvételnek lehet kockázata is. Főként az évtizedekre vállal terheknél lehet ez igaz, ami a lakáshitelek mellett egyre jellemzőbb a személyi kölcsönökre is. A kamatfixálás pedig nem tud minden gazdasági gondtól (például ilyen lehet egy tartós betegség, a munkahely elvesztése) védeni.

A bankok persze örülnek. Tegnap számolt be az Erste arról, hogy lakossági hitelezése 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a hitelállomány éves összevetésben 9 százalékkal bővült. Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese közölte: a bank várakozása szerint a lakáshitelezés az idén átlagosan 10 százalékkal bővülhet, de az Erste ezt meghaladó növekedést tervez.

A fogyasztási típusú kölcsönök kihelyezése az idei első negyedévben több mint a harmadával, 36 százalékkal bővült, míg ezen belül az új személyi kölcsönök összege 46 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Erste ügyfelei által használt hitelkártyák száma 10 százalékkal nőtt egy év alatt. Biztosak lehetünk abban, hogy sorra jelennek majd meg a hasonló jelentések...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.