2019. június 19., szerda

1989: AMIKOR EGY MOSÓGÉPÉRT HÁROM HÓNAPIG KELLETT DOLGOZNI - MOST ÉLÜNK JOBBAN, VAGY HARMINC ÉVE? AZ ÁRAK ALAPJÁN VÁLASZOLJUK MEG A KÉRDÉST

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.06.19.


1989-ben, a rendszerváltás évében Budapesten 34,5 fokra szökött fel a legmelegebb nyári napon a hőmérő higanyszála, 11 980 autóbusz és 3 millió férfinadrág készült az országban, a személyi sérüléssel járó villamos- és trolibalesetek száma pedig 64 volt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján arra vállalkoztunk, hogy megpróbáljuk megválaszolni, a mostanihoz képest milyen volt az élet abban az évben, amikor még nem zártak be tömegével a gyárak, ám aki dolgozott, nem számíthatott igazán magas bérre. Abban az évben, amikor már szabadon lehetett utazni a világútlevéllel, de Nyugat-Európa legtöbb országába még vízum kellett, és valutát sem lehetett korlátlanul vásárolni, Ausztriából azonban már tömegével hozták be a családok a hűtőládát és a videomagnót.

Sorozatunk első részében azt nézzük meg, a hazai üzletekben hogyan alakult a fogyasztás, mire tellett egy átlagos fizetésből, mennyit kellett dolgozni azért, ha egy komolyabb gépbe akart beruházni valaki.

Az 1989-es adatokat a legfrissebb jelenleg elérhető számokkal vetettük össze, ezeknek a java része a 2018-as átlag vagy a 2017-es összesítés eredménye...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.