2019. június 27., csütörtök

BUDAPEST KERESZTBE TEHET ORBÁNNAK, MINT ISZTAMBUL ERDOGANNAK? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.06.27.


Liberális előválasztási győzelem, párhuzam Törökországgal és Lengyelországgal. Sunyi hallgatás a magyar korrupcióról. Nemzetközi lapszemle.

Liberális nyerte a főpolgármesteri előválasztást – címmel értékelte a tegnapi eredményt a Reuters tudósítása, ami egyrészt szembe akarta állítani azt Orbán Viktor illiberalizmusával, másrészt ezzel jelezte, mennyire fontos az ellenzék összefogása azok után, hogy a kormányfő 2010 óta hét egymást követő választást nyert meg – ideszámolva az országgyűlésin kívül az önkormányzati és az uniós választási eredményeket is.
Nem sikerült elüldözni a demokrácia szellemét

Ebből a hazából nem sikerült elüldözni a demokrácia szellemét, az ellenzék képes az együttműködésre – ezt a mondatot emelte ki a Reuters a győztes Karácsony Gergely sajtótájékoztatójából. A poszt fontosságát azzal érzékeltette a cikk, hogy ugyan a 10 milliós országnak csak az ötöde él a fővárosban, de gazdasági vonzáskörzetét tekintve a teljes lakosság egyharmada tartozik a budapesti közigazgatás alá.

Nemzetközi kontextusban pedig párhuzamot vél látni például Törökországgal – ahol az isztambuli polgármester-választás ugyancsak keresztbe tett Erdogan elnöknek, mint ahogy Lengyelországban kezd trenddé válni, hogy a nagyvárosokban az ellenzék veszi át az irányítást.

A Publicus Intézet felmérése pedig azért figyelemre méltó, mert legutóbb Karácsony népszerűségét 46%-on mérte be, ami gyakorlatilag csak két százalékkal maradt le a hivatalban lévő Tarlóstól. Gyurcsány Ferenc pedig még az előválasztás előtt ígéretet tett arra, hogy a győztes mögé beáll a pártja. Ugyanakkor nem engedi feledtetni a tudósítás azt sem, hogy könnyűszerrel megverte Tarlós öt évvel ezelőtt Bokros Lajost annak ellenére, hogy az ellenék egységesen felsorakozott mögötte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.