2019. június 3., hétfő

CSAK A ROMÁNOKAT VERJÜK, EGÉSZ EURÓPA MESSZE ELŐZI A BANKJAINKAT EBBEN A RANGSORBAN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.06.03.


A magyar bankszektor nem elég hatékony, az eszközarányos működési költségekben egyedül Romániát sikerült megvernünk egész Európában, ami nem túl nagy teljesítmény. Az MNB elemzői szerint magasabb fokú digitalizációval, piaci konszolidációval és több hitelezéssel javítható a helyzet.

Az MNB a legutóbb kiadott Pénzügyi Stabilitási Jelentésében részletesen foglalkozik a magyar bankrendszer hatékonyságával, ehhez megvizsgálták Európai más országainak bankrendszereit, és arra jutottak:

28 országból egyedül Románia áll rosszabbul a működési költségek eszközarányos nagysága tekintetében, vagyis leegyszerűsítve: ahhoz képest, hogy mennyit hiteleznek, nagyon magas költségekkel dolgoznak a magyarországi bankok.

Ráadásul a nyers számok alapján Romániához képest is rosszabbul állnánk, de a bankadótól, a tranzakciós illeték hatásától tisztítva már legalább ezt az egy országot megelőzzük. A hazai 12 havi gördülő eszközarányos működési költségek 3,2 százalékot értek el 2018 harmadik negyedévében, a korrigált mutató 2,5 százalék volt. Az MNB elemzői megjegyzik: a működési költségek eszközarányos mértéke a személyi ráfordítások növekedése miatt emelkedett a 2017-es évhez képest, de ebben egyszeri hatások is szerepet játszottak (egy jelentősebb bank által fizetett kiemelt bónusz, illetve IFRS-re történő áttérés)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.