2019. június 3., hétfő

TÉBOLYODOTT VÁSÁRLÁSBA KEZDETT A MAGYAR? - EGYRE VESZÉLYESEBB VIZEKRE VEZETHETIK A HÁZTARTÁSOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.03.


Az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest 16 százalékkal többet költött autóra, bútorra, fridzsire, mosógépre és hasonlókra a lakosság. Ehhez hozzájárulhatott a meglóduló hitelezés is. Akad elemző, aki szerint egyre veszélyesebb vizekre evezhetnek a háztartások.

A KSH által nemrégiben közzétett fantasztikus magyar növekedési adatot – az előzetes becsléssel megegyezően 2019. első negyedévében 5,3 százalékkal emelkedett a hazai GDP, amire az elmúlt két évtizedben nem volt példa – szabályos örömtánccal üdvözölte a Pénzügyminisztérium. Mint leírták: a magyar adat a régió éllovasának is számít, a lengyel gazdaság 4,6 százalékkal, a szlovák 3,7 százalékkal, míg a cseh 2,5 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban.

A kétségtelenül örömteli számok azonban okot adhatnak aggodalomra is. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy gondolja, hogy az 5 százalékot meghaladó fejlődés közel duplája a potenciális szintnek. Mint a következményekkel kapcsolatban kifejtette: amennyiben tartósan a potenciális szint felett bővül egy gazdaság, az növeli a veszélyét annak, hogy egyre több kockázatos hitel kerül a piacra, elszabadulnak az ingatlanárak, túl merésszé válik a lakosság, és a képességeihez viszonyítva túlfogyasztásba kerül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.