2019. június 3., hétfő

KISÖPRIK SAJÁT PADLÁSUKAT A NER ÉPÍTŐIPARI MOGULJAI

24.HU
Szerzők: Baksa Roland, Kovács-Angel Marianna, D. Kovács Ildikó, Vitéz F. Ibolya
2019.06.03.


A NER kötelékébe sorolt üzletemberekhez tartozó építőipari cégek közül többnek rekordéve volt a tavalyi. A legnagyobb építőipari cégek (a top 9-et gyűjtöttük össze a NER világából a frissen beadott beszámolók alapján) közel 59 milliárd forintnyi adózott profitot termelek, és ebből az összegből csupán egyetlen milliárd forinot hagytak bent a tulajdonosok, miközben majd 58 milliárd forintot osztalékként kivesznek a vállalataikból. Egy évvel korábban még az elért nyereség egyharmadát bent hagyták a cégeikben.

Most olyan, mintha minden fillért biztonságban akarnának tudni.

A profit hazavitelét a tavaly nyáron újra a NER kötelékébe visszatért Közgépnél maxolták ki. (Simicska Lajostól Mészáros Lőrinc üzlettársához, Szíjj Lászlóhoz került a vállalat.) Mivel az Orbán Viktorral való összeveszés után kikerült a pikszisből a Közgép, és az előző uniós ciklus projekjei is kifutottak, 2017 és 2018-ban alig állt pénz a házhoz, az adózott profit pedig szinte teljesen elolvadt, tavaly alig 30 millió forintot tett ki, a NER-birodalomban való visszacsatlakozás után a korábban a cégben hagyott nyereséget most egyszerre bezsebeli az új tulajdonos.

A számokból még az tűnik ki, milyen brutális haszonkulcsot biztosít a NER-hez való tartozás. A kilenc legnagyobb cég 529 milliárd forintos forgalma mellé társul az 59 milliárdos adózott nyereség, vagyis átlagosan bő 10 százalékos árbevétel-arányos nyereséget lehet szakítani ilyen hatalmas volumen mellett.

A jövő pedig még fényesebbnek néz ki. Óriási projekteken dolgoznak ezek a cégek, eléga már 200 milliárd forintosra hízott Puskás stadionra, a debreceni új BMW-gyárra gondolni, vagy arra emlékezni, hogy a Mészáros Lőrinc-féle, száznál is több vállalatot magába foglaló birodalom két ékkövének milyen megbízásai vannak. A vasútépítésen jeleskedő R-Kord Kft.-nek már most bő 100, a gátak, víztározók, hulladékkezelő és -gyűjtő rendszerek építésben, csatornázásban, útépítési munkákban is aktív Mészáros és Mészáros Kft.-nek 220 milliárd forintnyi megbízása van.

Ezektől aligha független, hogy a családok évében Orbán Viktor apjának, idősebb Orbán Győzőnek a cégei (amelyek közül vannak, amelyek a nagy építőipari beruházásokban vesznek részt alvállalkozóként), több mint 2 milliárd forintot fialtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.