2019. június 27., csütörtök

LÉNYEGES VÁLTOZÁSOK A BABAVÁRÓ FELTÉTELEIBEN: MUTATJUK A LEHETŐSÉGEKET ÉS A BUKTATÓKAT

HVG ONLINE
Szerző: bankmonitor.hu
2019.06.27.



Szerda este pontosító jogszabályok jelentek meg a Magyar Közlönyben a babaváró támogatásról, így már pontosan kiszámítható, hogy mennyi saját megtakarításra van szükség egy lakás megvásárlásához, ha a kölcsönt is igénybe veszünk. A július 1-31. között születő babák után is járni fog a babaváró kamatelengedése.

A babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű kölcsön, melyhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és tartozáselengedés is kapcsolódhat. Az igénylés alapvető feltételeit jogszabályban rögzítették, melyek egy részét a Magyar Közlöny szerdai száma alapján megváltoztatták vagy kiegészítették.

1. Lakásvásárlásnál a babaváró hitel 75 százaléka számít önerőnek

Mivel a konstrukció ingatlanfedezet nélküli és szabad felhasználású, így jó megoldásnak ígérkezett egy lakásvásárlás esetén meglévő önerőnk kiegészítésére. Ezzel a megoldással akár teljesen hitelből is meg lehetett volna vásárolni akár egy házat. A teljes hitelből finanszírozás azonban nem áll összhangban a Magyar Nemzeti Bank azon törekvésével, hogy megakadályozza az emberek túlzott eladósodottságát. Emiatt a babaváró hitelnek „csak” 75 százalékát lehet önerőként használni.

Azaz 10 millió forint babaváró hitel felvételekor 7,5 millió forint önerőnek minősül (ha lakást vásárlunk) és 2,5 millió forint számít majd hitelnek.

Mit jelent ez a változás?


A mai előírások értelmében a bankok a megvásárolt ingatlan értékének legfeljebb 80 százalékáig nyújthatnak hitelt. Egy 20 millió forintos lakás esetében tehát maximum 16 millió forint hitel folyósítható, ezen felül 4 millió forint önerővel (saját megtakarítással, vagy esetleg vissza nem fizetendő csokkal) kell a családoknak rendelkeznie.

A babaváró megjelenésével ez lényegesen változik. A babaváró egy támogatott hitel, 3 gyermek jövőbeni megszületése esetén a teljes meglévő tartozást elengedik. Ebből adódóan nem klasszikus hitelként kell kezelni, a felvett összeg 75 százaléka önerőnek minősül, azaz kevesebb valós saját megtakarításra lesz szükség.

Egy konkrét példa: 45 millió forintos lakás megvásárlása


- Felvesszük a 10 millió forint babaváró támogatást (ebből 7,5 millió forint önerőnek, 2,5 millió forint hitelnek minősül).
- A 45 millió forint 20 százalékát kell legalább önerőként biztosítanunk, ami 9 millió forint.
- A 9 millió forint önerőszükségletből 7,5 millió forint önerőt adhat a babaváró, így mindössze 1,5 millió forint valós saját megtakarítást (vagy vissza nem térítendő csok-támogatást) kell felmutatni.
- Ha teljesítettük az önerőszükségletet, akkor – a 10 millió forint babaváró és 1,5 millió forint önerő feletti – 33,5 millió forintra lakáshitelt vehetünk fel.

Azaz 7,5 millióval kevesebb saját megtakarítás szükséges egy vásárláshoz a babaváró hitel miatt július 1-től...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.