2019. június 21., péntek

ORBÁN VIKTOR VÉGZETESEN FONTOS SZEREPLŐ, FELGYORSÍTHATJA EURÓPA SZÉTHULLÁSÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2019.06.21.


Harminc évvel ezelőtt a Hősök terén a szemünk előtt pattant szét a diktatúra rendszere, és vele az 1956-ról szóló hazugság is – így fogalmazott Adam Michnik, a lengyel Szolidaritás Mozgalom egykori legendás vezetője, az ellenzéki Gazeta Wyborcza újság főszerkesztője a Nagy Imre Alapítvány múlt heti budapesti konferenciáján. Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem európai tanulmányok tanszékének professzora ezt azzal toldotta meg, hogy az 1989-es méltóságteljes újratemetéssel – ahol az akkori Orbán Viktor remek beszédet mondott – valójában a kommunizmus egész rendszere ért véget. Az ugyanis előrevetítette a berlini fal lebontását, Németország újraegyesítését, a Szovjetunió széthullását is. A brit történészt, akit korábban a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott, a mai Orbán Viktorról kérdeztük.

A Magyar Tudományos Akadémia épületében vagyunk. Elemzőként ön érti-e, hogy Orbán Viktornak miért olyan fontos, hogy maga alá gyűrje az Akadémia kutatóhálózatát? Amely persze ettől hatékonyabb aligha lesz.

– Azt hiszem, értem. Amikor egy amerikai azt mondja valamire, hogy „ez történelem”, akkor egyúttal azt mondja, ez érdektelen. Amikor egy közép-európai beszél a történelemről, akkor éppen a legfontosabb, már-már szent dolgokra gondol. A történelmi emlékezet ügye és a társadalom kutatásának más területei kulcsfontosságúak a Fidesz-projekt számára, amelynek lényegi eleme, hogy elfogadottá tegye saját narratíváját, a történelem, a társadalom működésének saját értelmezését. A tudósok-kutatók függetlensége pedig veszélyeztetheti ezt a narratívát.

Éppen az Akadémia ügyével kapcsolatban egy pozsonyi fórumon ön éles szóváltásba keveredett a napokban a magyar külügyminiszterrel. Szijjártó Péter az ön jogállami normák megsértéséről szóló érvelését azzal kívánta letromfolni, hogy a Fidesznek Magyarországon kétharmados többsége van. Ez az érvelés működik a nemzetközi fórumokon?

– El kell ismerjem, hogy a fideszes PR – amelynek a külügyminiszter elkötelezett képviselője a miniszterelnök mellett – mindeddig igen hatékonyan működött. A fideszesek nagyon ügyesek abban, hogyan értelmezzenek jelenségeket, miként prezentáljanak tényeket. Jók egyfajta mnemotechnikai érvelésben, különböző dolgok összekapcsolásában. Minden húzásukra találnak valamilyen példát egy-egy jól működő nyugati országban, és ezzel azt a látszatot keltik, hogy ők is csak azt teszik, amit mások. Hogy a lépéseik teljesen normálisak, tehát a magyar kormány gyakorlata rendben van, megfelel a nemzetközi normáknak. Csakhogy a változások mértéke, a liberális demokrácia és a pluralizmus eróziójának roppant léptéke már elérte azt a nagyságrendet, amikor a közvélemény nem fogadja el ezt az érvelést sem Nyugat-Európában, sem Észak-Amerikában. Valami megmozdult...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.