2019. június 21., péntek

ÉRTHETETLEN A KÉTMILLIÓ NYUGDÍJAS CSENDJE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.06.21.


„Az Orbán-kormány egy olyan tudatos kényszerpályát tervez kialakítani, amelynek a kárvallottjai a nyugdíjasok” – nem köntörfalazva így jellemezte a helyzetet Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója. Kifejtette, hogy a megismert számok ismeretében a nyugdíjak, nyugdíjasok helyzete már elérhette azt a végső pontot, aminek alapján kimondható, hogy nem csak a jelenlegi és a rövid távú kilátásaik ’tragikusak’, de még némi javulást sem remélhetnek az életminőségükben. „Ez mind szakmailag, mind pedig társadalompolitikai szempontból tarthtatlan”, és nem is érti, hogy a nyugdíjasok kétmilliós tábora és a politikai ellenzék miért nem emeli fel nap mint nap a szavát ez ellen.

Mind az Országgyűlésben jelenleg tárgyalt jövő évi költségvetés, mind pedig a bő hónapja az Európai Uniónak elküldött konvergenciaprogram adatai azt vetítik előre, hogy jövőre is folytatódik a nyugdíjak leszakadása a bérektől. A tervek szerint a nyugdíjak januárban 2,8 százalékkal emelkedhetnek, miközben a kormány előrejelzése szerint némileg lassuló ütemben ugyan, de kitart a dinamikus bérnövekedés: az idei 9,2 százalék után, jövőre 8,1 százalékosra teszik.

Ugyanakkor vannak ezt meghaladó prognózisok is, ezek közül a legfrissebb: Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerdán azt mondta, hogy ha a 4 százalékos gazdasági növekedés teljesíthető, (ahogy egyébként az a büdzsé tervezetében is benne van), akkor jövőre tíz százalék körüli bruttó bérnövekedésre lehet számítani. Mindehhez csak 2,8 százalékos inflációt jeleznek, az idei 2,7 százalékos után. (Kérdéses persze, hogy ez mennyire tartható, hiszen az idén, az első öt hónapban a Központi Statisztikai hivatal adatai szerint 3,5 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedésének az üteme az előző év azonos időszakához képest)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.