2019. június 21., péntek

EURÓPA VÉGET KELL, HOGY VESSEN A SZÉGYENNEK, ORBÁN LEBONTJA A DEMOKRÁCIÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.06.21.


Timothy Garton Ash neves brit történész a Guardianben botránynak nevezi, hogy Orbán Viktor az illiberális ellenőrzés kiterjesztéséhez európai uniós forrásokat használ, szégyennek pedig azt, hogy a Fidesz 13 képviselője továbbra is az Európai Néppárt frakciójában ül. Több jelentés alapján arra jut, hogy Magyarország már nem demokrácia. Nemzetközi lapszemle.

Európa véget kell, hogy vessen ennek a szégyennek, Orbán Viktor lebontja a demokráciát – írta a londoni The Guardian hasábjain Timothy Garton Ash neves történész, a baloldali liberális lap rendszeres szerzője. A cikkben felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök az európai uniós pénzalapok segítségével szilárdítja meg illiberális rezsimjét. Az EU-nak, amelynek új összetételű parlamentje van, és hamarosan friss vezetők kerülnek az intézmények élére, meg kell mutatnia, hogy megvédi a demokráciát saját tagállamaiban, ellenkező esetben az alapszerződés második cikkének szép szavai semmit sem érnek – hangoztatta.

Lengyelország illiberális, a magyar állam már túl van ezen

Timothy Garton Ash azt mondja, hogy Magyarország immár nem demokrácia. Elismeri, hogy ez erős állítás, és hozzáteszi: alapos utánajárás előzte meg, hogy ezt így kijelentse. Kitér arra, hogy gyakran használják az illiberális demokrácia kifejezést, amivel Orbán is egyertért. Ám – teszi hozzá - az illiberális demokrácia már önmagában fogalmi ellentmondás. Hasznos lehet arra, hogy leírjuk vele a liberális demokrácia eróziójának az átmeneti szakaszát, amit Lengyelországban láthatunk. Magyarország azonban túlment ezen – állapítja meg a brit történész, és felhívja a figyelmet arra, hogy a Freedom House emberi jogi szervezet idén a „részben szabad” kategóriába fokozta le az országot. Egyetlen más EU-ország sem részesült még ebben a megszégyenítésben. A szerző szerint a legsemlegesebb leírása a magyarországi helyzetnek a „hibrid rezsim” kifejezés lehet, vagyis az, hogy se nem demokrácia, se nem diktatúra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.