2019. június 30., vasárnap

SZÉGYELLJÜK A MAGYARSÁGUNKAT?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.06.30.


„-Maradjunk itt, Magyarországon? Azok után, hogy ütlegeltek bennünket? Bezártak a családommal együtt, mintha csak közönséges bűnözők volnánk?”

A fenti sorok a Menekültek című könyvből valók (Álomgyár Kiadó, 2018). Abból a könyvből – Alan Gratz a szerző -, amely - ahogy a könyv címlapja írja – három gyerek három történet és egy cél érdekében menekül – azért, hogy életben maradjanak. A történetek többnyire valóságosak, az írói fikció viszonylag keveset tett hozzájuk. Az egyik 1939-ből, a fasiszta Németországból, a másik 1994-ből a diktatúrában vergődő Kubából, a harmadik 2015-ből, a polgárháborúban sínylődő Szíriából menekülő családok szörnyű megpróbáltatásait írja le.

Az általam kiragadott idézet, természetesen, a szír família magyarországi megérkezéséről szól. És mi tagadás: szörnyű volt olvasni. Főként azok után, hogy a regény(?), dokumentum (?) végig követi a családot, amely ezer veszélynek, halál közeli állapotnak, megpróbáltatásnak és megalázásnak kitéve jut el a magyar határig. Ahol azt remélik: megérte mégiscsak küzdeni, itt vannak az Európai Unióban. De a magyarok éppen kerítést emeltek a határukra. És ahol azt mondja a magyarokról, rólunk, az ezer sebből vérző családfő: itt nem látnak bennünket szívesen...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.