2019. július 6., szombat

AZ ÁLLAM IS SEGÍT. A SAJÁTJAIN - HERSKOVITS ESZTER JEGYZETE

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: HERSKOVITS ESZTER
2019.07.05.


Egy járókelőnek köszönhetően kezdhet új életet egy hajléktalan, egy színész szervez tábort a legszegényebb magyar gyerekeknek, de mit tesz eközben az állam? Üldözi a civil szervezeteket és legfeljebb Farkas Flóriánt segíti meg, aki nem tud elszámolni a romák felzárkóztatására szánt pénzzel.

Egy teljesen civil, értékesítési menedzserként dolgozó nőnek feltűnt, hogy a hajléktalan, aki mellett nap mint nap elmegy, mindig könyvet olvas. Szóba elegyedett vele, kiderült, hogy húsz éve az utcán él és egyetlen vágya egy, idézem, Tisza-parti kulipintyó. A teljesen civil, értékesítési menedzserként dolgozó nő végül közösségi gyűjtésbe kezdett és nagyon hamar teljesült a kívánság: a kulipintyó végül egy erősen használt lakókocsi lett, amit a Tisza-parton, egy üdülőövezetben tettek le. A helyi nyaralótulajdonosok hamar befogadták a férfit, aki végre új életet kezdhet, húsz év után, egy járókelőnek köszönhetően.

Simon Balázs színész nyaranta hátrányos helyzetű gyerekeknek szervez színházi fesztivált Magyarország legszegényebb falvaiban. A tapasztalat: a táborban a helyi fiatalok nagy része szívesen részt vesz, és ezek a fiatalok aztán nem kallódnak el. A színjátszás és a drámapedagógia keretet és célt ad az életüknek, sokan színiképzőbe mennek tovább, de aki nem, az is továbbtanul, mert itt rádöbben, mennyi pluszt adhat egy életcél.

És még hosszasan sorolhatnám, mennyit tud segíteni akár egyetlen ember elszántsága, a civil közösségek tenni akarása. És még mennyit tudna, ha az állam nem üldözné a civil szervezeteket, hanem mondjuk hagyná, hogy elvégezzék helyettük az állami feladatokat.

És hogy mit tesz eközben az állam? Például ott volt Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő vezette Híd a Munka Világába Szövetkezet, amely 1,6 milliárd forintos uniós támogatást kapott foglalkoztatásra. El is költötték a pénzt annak rendje és módja szerint: vettek belőle gellérthegyi villát, kacsalábon forgót, nyilván kellett irodaépületnek. Meg autót, meg több másik épületet. Mondjuk iroda sosem működött, ahogy maga a szövetkezet sem. De nem kell elveszni a részletekben. Különben már azon is fennakadnánk, hogy az Emmi visszavette a pénzt, majd kiutalt ugyanannyi rendkívüli támogatást. Vagy azon, hogy az ügyészség máig nem találja az ügy felelősét.

Legyen elég annyi, hogy az állam is segít. A sajátjain.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.