2019. július 6., szombat

MILYEN BALATON?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.07.05.



...Miniszterelnökünk és stábja momentán Brüsszelben védi a magyar érdekeket, ami abban foglalható össze, hogy ingujját föltűrve a zavarosban halászik. Ezt a halászó életmódot néhány úgynevezett visegrádi kollégája társaságában saját kezűleg cipelte be az unióba, ahol nem talált túl nagy ellenállásra. A magányos halászból lassan kultúrateremtő figura lett: a 2010-es évek óta igen nagy problémákkal szembenézni vonakodó uniós irányítás vezető országai, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia először egymással voltak elfoglalva. Aztán nem sokkal később jött a migrációs válság és a Brexit. Ezek összessége kiváló politikai terepet teremtett annak a haszonszerző populista ideológiának, amelynek fáklyavivője épp a magyar kormány. Ezt a zavaros, politikai házalást nevezi Orbán a hazai érdekek megvédésének. Pártpolitikai hozama nyilván van, de hogy ezért egyszer milyen árat fizet az ország, azt legföljebb az a kisgyerek látja majd, akinek most épp azt magyarázza az apja, hogy milyen a Balaton. Milyen is?

Azt már most biztosan tudni, hogy a Balaton közember számára összemegy, mint a kimosott nadrág. Lassan gyakorlattá válik, hogy a Balaton-környék településeinek lakosai le sem juthatnak a vízhez. Miközben Akarattyán magyarázzák a kisdednek, milyen a Balaton, néhány kilométerrel odébb, Világoson a helyiek azt sérelmezik, hogy a tulajdonosok oda sem engedik a parthoz őket, gyakorlatilag lehetetlenné teszik a tópart használatát. A hvg.huhíre szerint a balatoni üdülőtelep új tulajdonosai ezt cáfolva közlik, hogy a Club Aliga területét a korábbiakhoz képest lényegében változatlan feltételek mellett használhatják a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok. Az új tulajdonosok között amúgy megtalálható a kormányfő veje meg gázszerelő barátja, akik a jövedelmező vállalkozásokban olyan természetességgel és gyakorisággal teremnek meg, mint prézliben a zsizsik. A tulajdonos és az üzemeltetőként időközben belépő bérlő szokás szerint egymásra mutogat. A helyiek az egészből annyit tudnak, hogy elzavarják őket a parttól, vagy csak­is mindennapos veszekedések után jutnak le fürdeni. A Balaton elfoglalása természetesen hosszabb ideje tartó folyamat, kivételes szerepet játszik benne Tiborcz István és Mészáros Lőrinc. A vő meg a barát.

Az a határozott véleményem, ha egyszer a kormányfő már mindenkitől megvédte Magyarországot, nekiláthatna, hogy saját magától, barátaitól és némely családtagjától is megvédje a hazát. Az, hogy helyben született emberek nem jutnak le oda, ahova gyerekkoruk óta jártak fürdeni, a családi meg a baráti vállalkozásoknak elenyésző mellékhatása: birtokuk lesz lassan az egész ország. Ez a balatoni fejezet csak egy a sok közül, amit jó érzésű ember evés közben el sem olvas, mert kifordul kezéből a kanál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.