2019. július 6., szombat

LOS ANGELES-I FÖLDRENGÉS TESTKÖZELBŐL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Tamás
2019.07.06.


Húsz éve nem látott földrengés rázta meg Kalifornia déli részét. A 6,4-es erősségű rengés epicentruma San Bernardino megyében volt, a Mojave-sivatagban található Searles-völgy közelében, de a rengést Las Vegasban és Los Angelesben is érezni lehetett. Mivel a Los Angeles-London-Budapest-tengely podcastsorozat egyik állandó szereplője, Tamás Los Angelesben él, gyorsan beszélgettünk egyet arról, ő hogyan élte át a rengést és miként reagáltak rá a helyiek.

Tamás elmesélte, hogy voltak előjelei a földrengésnek, de azokat ők nem igazán vették észre. Volt bő fél órával a nagyobb rengés előtt egy kisebb, de abból ők nem éreztek semmit. Los Angelesben a hivatalos adatok szerint körülbelül 4,5 földrengést lehetett érezni.

„Ez testközelből úgy néz ki, hogy mi egy magasabb épületben lakunk a 9. emeleten. Kicsit arrébb mozdult az ágy, lebegtek a szalagfüggönyök és a képek is elfordultak a falon. Tehát semmilyen komolyabb kár nem keletkezett.

Ugyanakkor mi utána még órákig szédültünk, mert a kis utórengések nagyon picit megmozgatták az épületet. Olyan volt, mintha tengeribetegek lennénk.

Mi két perc alatt kiértünk az épületből, ami nem olyan rossz idő, tehát azonnal tudtunk reagálni. Nem jöttek ki túl sokan, akik igen, azok nagy része pizsamában álldogált.

A rengés 10 óra körül történt, de ugye július 4. reggel volt, tehát nagyon sokakat az ágyból ugrasztott ki az egész.

Mi voltunk az egyetlenek, akik teljes túlélőszettel jöttünk le, nagy hátizsák, benne minden fontos. Mindkettőnknek be van készítve egy ilyen készlet. Erre egyébként különben is felhívják a figyelmet: legyen nálad víz, energiaszelet, készpénz, igazolványok, esetleg meleg ruha, stb. ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.