2019. július 14., vasárnap

EGYRE INTELLIGENSEBBEK LESZNEK A FARMOK

NAPI.HU
Szerző: TÓTH LÁSZLÓ LEVENTE
2019.07.14. 


Egy borsodi kis faluban, a mára nagyrészt szétforgácsolódott, de alapjaiban azért továbbra is működő mezőgazdasági szövetkezetben büszkén mutatják a traktor vezetőfülkéjében a tabletnél nem nagyobb képernyőt. Ők már RTK antennával csatlakoznak az egyik ilyen szolgáltatást is nyújtó - egyébként nagy gépkereskedő cég - automatikus kormányzási rendszeréhez. Náluk a szántóföldi precíz munkavégzést navigációs műholdvétel kiegészítéseként egy földi korrekciós rendszer biztosítja, amelynek pontossága két centiméter.

Hogy miért van erre szükség? Azért - magyarázzák az agrárinformatika szerelmesei - mert miközben a népesség létszáma folyamatosan növekszik és élelmiszerigénye ezzel párhuzamosan nő, a mezőgazdasági termelésre egyre kisebb terület áll rendelkezésre. Nem csoda, ha sokan úgy gondolják, a kitörési pont a hatékonyság növelése lehet. Már Magyarországot is elérte az agrárinformatikai forradalom, amelynek egyik ismérve az, hogy a mezőgépészeknek informatikusoknak is kell lenniük. A digitalizáció nyertese a mezőgazdaság és informatika lehetőségeit jól kihasználó mezőgazdaság lehet.

Sokkal többet kell ma tudni egy agrárvállalkozónak

A mezőgazdasági tevékenység jóval túlmutat a tényleges szántóföldi, vagy kertészeti munkákon. Ma egy mezőgazdasági vállalkozónak széles körű ismeretekkel kell bírnia a menedzsment, a számvitel területén, és folyamatosan naprakész információkkal kell rendelkeznie cége pénzügyi helyzetéről. Ez komoly terhet jelent minden agrárvállalkozó számára. Szerencsére eljutottunk abba a korba, amelyben a digitális megoldások komoly segítséget adnak az agrárvállalkozásoknak mindehhez - vélekedik Heicz Péter, a Syngenta üzletfejlesztési igazgatója.

A precíziós vagy más néven okos gazdálkodás lényegében az informatikai eszközök és megoldások bevonását jelenti a termelésbe, s már idehaza is egyre inkább része a mindennapoknak. Ahogyan a műholdas navigáció lehetősége is számos hazai termelő előtt nyílt meg az utóbbi években, függetlenül attól, hogy milyen márkájú gépekkel dolgozik. A precíziós gazdálkodás során sok esetben már most is rendelkezésre álló adatokat azért célszerű feldolgozni, mert kiértékelésük hozzásegíthet ahhoz, hogy kevesebb energiával jobb legyen az eredmény, illetve alacsonyabb a környezetterhelés, ami a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul...

Ebben az újfajta versenyben kell lépést tartanunk a világ mezőgazdaságával, szem előtt tartva, hogy 2020 után előreláthatóan változik a támogatási rendszer, s fókuszába a jobb minőségű, és nagyobb mennyiségű termény kerül. Példának okáért tehát nemcsak a műholdak segítségét, hanem a biológiai, termőhelyi és a vízgazdálkodási potenciált is ki kell használnunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.