2019. július 8., hétfő

HATÉKONY AZ OROSZ „CSODAFEGYVER”, A DEZINFORMÁCIÓ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.07.08.


Joe Biden demokrata elnökjelölt szerint az oroszok beavatkoztak a magyar választásokba, ám az amerikaiba nem. Ukrajna a legszexibb ország. Nemzetközi lapszemle.

Az egy dolog, hogy az oroszok dezinformálják a világot Ukrajnáról, de az már egy kicsit komplikálja a helyzetet, hogy a magyar kormány ugyanazt visszhangozza – nyilatkozta a New York Timesnak Jakub Kalenszkij, az Atlanti Tanács szakértője. Igaz, hozzáteszi, hasonló a helyzet, amikor Litvánia, szoros kapcsolatot tartva az Egyesült Királysággal, az onnan érkező oroszellenes propagandát nyomja. A cikk hosszasan elemzi az oroszok dezinformációs politikája elleni és a választásokba való beavatkozás megakadályozására kidolgozott rendszer hiányosságait.
Együtt Európa és Amerika?

Noha az Európai Unió már 2015-ben sokkal árnyaltabban és látványosabban artikulálta a problémát, mint az Egyesült Államok, de az oroszok szervezte propaganda elleni harc igazából csak most, 2019-re állt össze. Az úgynevezett Rapid Alert System (RAS), azaz a gyors figyelmeztető rendszer még korántsem hatékony, de az önmagában nagy eredmény, hogy az unió 28 tagállama érzékeli a problémát és adott esetben hatékonyan tudják már egymást riasztani. A vezető politikusokkal folytatott háttérbeszélgetésekből azonban az derült ki, hogy gyenge lábakon áll a rendszer, hatékonysága egyelőre a nullától nem mozdult el. Ami egyben a megoldási stratégiák hiányára is felhívja a figyelmet, szakértők szerint azt jobban át kellene gondolni. Merthogy kevés az, hogy a civil szervezetek jelentéseket esetleg összefoglalókat küldenek, de egyelőre nincs, aki ezeket átlátná, át- és feldolgozná a kitűzött cél érdekében.


Kampánybaki

Az angol nyelvű, de az orosz kormány szócsövének tekinthető Russia Today (a magyar kormány ennek mintájára hozta létre a Hungary Today portált, aminek hírei naponta tucatszám elözönlik a nemzetközi sajtót), nos ez a weboldal Joe Bidennek, Obama egykori alelnökének a CNN-nek adott nyilatkozatából idézett. Ahol Biden nagyot bakizott, amikor azt mondta: Barack Obama elnöksége alatt Putyin nem avatkozott be az amerikai választásokba. Putyin Európában avatkozott be. Nézzék csak meg Magyarországot vagy éppen Lengyelországot. Azt gondolják, hogy ilyen a mi ellenőrzésünk alatt megtörténhetett? – fogalmazott a 23 demokrata elnökjelölt közül a jelenleg még az első helyen álló jelölt. Nem, ilyen nem történhetett volna meg és nem is történt meg. Persze ezzel magának, de a pártjának is ártott, hisz a demokraták lassan négy éve i
gyekeznek bebizonyítani, hogy az oroszok keze is benne van Trump megválasztásában...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.