2019. július 26., péntek

HIÁBA SÜLT FEL ORBÁN ÜGYVÉDJE, ÚJABB ÁLLAMI MUNKÁT KAPOTT

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.07.26.


Csak áprilisban jegyezték be a Rogán Antal propagandaminisztériuma alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) Zrt.-t, ám három hónapra rá, július 10-én máris munkát tudott adni a NER egyik központi figurájának. Negyedmilliárdos megrendelés részese lett Bajkai István tanácsadó cége, az Aponius Consulting Kft., és feladathoz jutott Bajkai sógornője, Bonnyai Mikolt is.

A DKÜ a kormányzati pénzköltés egyik centruma lesz, a hivatalos verzió szerint arra hozták létre, hogy a költségvetési szervezetek, intézmények, állami vállalatok évi sok tízmilliárdos informatikai beszerzéseit intézze. Ennél az új csúcsszervezetnél futott be Bajkai István, aki jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője, korábban az Orbán család ügyvédjeként vált ismertté: képviselte már a kormányfőt, valamint Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt is.

A DKÜ közbeszerzési eljárásaihoz kétrészes tenderen keresett szakembereket. Az első részben közbeszerzésekkel kapcsolatos feladatok ellátására és szaktanácsadásra, a másodikban minőségbiztosításra és ellenőrzésre. Az első megbízást az Aponius a Csendes Consulting Kft.-vel közösen szerezte meg 249 millió forint értékben (150 milliós keretszerződés, amely további 99 millió forinttal újratölthető). Feladatuk egyebek mellett közbeszerzési eljárások dokumentumainak, eljárásainak ellenőrzése lesz. A hirdetményben az Aponiust a közbeszerzési tanácsadásban közreműködő alvállalkozóként említik.

A kisebb falat a Dr. Bonnyai Ügyvédi Irodának jutott: 49 millió forintért (30 milliós keretszerződés, amely 19 millió forinttal újratölthető) segédkeznek minőségbiztosítási és ellenőrzési feladatokban.

Az iroda tulajdonosa dr. Bonnyai Mikolt, aki Bajkai István feleségének, a zongoraművész Bonnyai Apolkának a testvére.

Bonnyai Mikolt korábban annál a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodánál dolgozott, amely 2016 májusában Bajkai nevével fémjelzett SBGK Ügyvédi Irodával és a Lázár János környékén emlegetett Ész-Ker Kft.-vel 4,8 milliárd forintos megbízást kapott. Az lett volna a dolguk, hogy a Miniszterelnökség külső tanácsadóiként segítsék az uniós támogatással megvalósuló projektekre kiírt közbeszerzések szabályos lebonyolítását. Az Európai Bizottság auditorai szerint ez pocsékul sikerült: a 29 projektből álló mintában 24 súlyos hibát találtak. Ahogyan korábban megírtuk, a szabálytalanságok miatt Brüsszel alsó hangon 103 milliárd forintos büntetést helyezett kilátásba, de a támogatásmegvonás végső számlája akár 500 milliárd forint is lehet. Amit nem a hibázó vállalkozóknak és ügyvédi irodáknak, hanem az adófizetőknek kell állniuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.