2019. augusztus 3., szombat

A MAGYAR NARANCS 2019/31. SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs

2019.08.01.


Interjú
„Tudom ma is a nevét”Tarr Béla filmrendező

Lassan tízéves az utolsó filmje, de a rendezést nem hagyta abba. Legutóbb júniusban, a Bécsi Ünnepi Hetekre készült, hajléktalan emberekről szóló előadását, a Missing People-t láthattuk, de a tavalyelőtti amszterdami életmű-kiállítására is készített egy videoinstallációt. Noha Budapesten találkoztunk, úgy tűnik, Magyarországon még sokáig nem vállal munkát.

VÉLEMÉNY


Gabriela Rogowska: Lángoló szivárványLengyelország a białystoki támadás tükrében

Záptojások, petárdák, vizelettel teli palackok, megalázó gesztusok és szavak röpködtek az Egyenlőség Menetének mintegy ezer résztvevője felé július 20-án, szombaton Białystokban. Az események okozta felháborodás szinte semmiség a közömbösség tengeréhez képest, ami lassan megfojtja civilizációnkat.

Rudas János: Csak szétlopták?
Így öli a lelket az Orbán-rendszer

Sokan, ha arról faggatná őket valaki, hogy mi az Orbán-rendszer legnagyobb bűne, minden bizonnyal azt felelnék: hogy szétlopták az országot. De tényleg csak az a baj, hogy szétlopták?

Váradi Balázs: Csak semmi politika!
Tarhálás és képviselet

Néhány éve kiszivárgott az amerikai demokrata párti kongresszusi képviselők belső frakcióeligazításának az a részlete, amely azt javasolja az új törvényhozóknak, hogy napi négy órát szánjanak a telefonálgatásra a potenciális anyagi támogatóknak.

A szerk.
Veszélyben a rendszer

A 2011–2012-es tüntetések óta nem volt ekkora felfordulás Oroszországban. Az elmúlt hetekben ezrek vonultak az utcákra tiltakozásul az ellen, hogy a kormány több ellenzéki politikust eltiltott a részvételtől a szeptemberben esedékes moszkvai önkormányzati választáson.

A szerk.
Az angol Weimar

Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy az Egyesült Királyság új miniszterelnökét sült bolondnak, magamutogató, narcisztikus bohócnak lássuk, akit pusztán a fatális véletlen, valami kiszámíthatatlan rendszerhiba katapultált Európa egyik legerősebb országának az élére.

A szerk.
Ki köp majd a sírotokra?

Hétfőn eltemették Heller Ágnest. Magyarország kormánya a füle botját sem mozdította, sem a halála, sem a temetése alkalmából. Heller világhírű filozófus volt, publikációi világszerte a legrangosabb fórumokon láttak napvilágot, nevét ismerték s tisztelték közel és távol, hazánk nagyobb dicsőségére.

POLITIKA

„Szépen hazaküldik az elkövetőt”
Solt Ágnes szociológus arról, hogy miért ússzák meg a gyerekverők

Gyermeket verni nemcsak undorító dolog, de súlyos bűncselekmény is – ám Magyarországon kevés eljárás indul a kiskorú veszélyeztetése miatt. Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) tudományos főmunkatársa tanulmányt írt arról, hogy miért nem védjük meg a gyerekeinket brutális hozzátartozóiktól.
Szőcs Géza újabb innovációja, a feltalálás-lélektan
Sámándob és világító virág

A 2015-ös milánói világkiállításra készült sámándob alakú magyar pavilon szellemi atyja, Szőcs Géza a pavilonos állami céget átmentette a válságon, és ma már Valor Hungariae Zrt. néven az innováció zászlóshajóját igyekszik kifaragni belőle.

„Nem kegyelt város”
Árendás Péter és Turcsik Viktor iskolaigazgatók a budaörsi kinevezési botrányról

Hiába támogatta őket a tantestület és a szülők elsöprő többsége, a minisztérium visszadobta Árendás Péter, az Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium, valamint Turcsik Viktor, a Herman Ottó Általános Iskola igazgatójának intézményvezetői pályázatát, kinevezésüket öt helyett egy évre hosszabbította meg.

KULTÚRA

mi a kotta?
Kajetán sükere

Lemez
Schumann–Jost: A költő szerelme

A két CD-t tartalmazó kiadvány egyik lemezén Schumann két dalciklusát (A költő szerelme, op. 48; Dalcsokor, op. 39) énekli Stella Doufexis (1968–2015) Daniel Heide zongorakíséretével, a másikon a korán elhunyt görög-német mezzoszoprán özvegye, Christian Jost 21.

„Nem a húrokon múlik”
Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere

Huszonkét évesen minden idők egyik legfiatalabb koncertmestere, saját kvartettje van, rengeteg szólókoncertet ad, és még a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust is megszervezte. A hegedűművésszel a zenésszé válásról, az amerikai és európai zeneoktatás különbségeiről beszélgettünk.
Lemez
Lee Ranaldo/Jim Jarmusch/Marc Urselli/Balázs Pándi

Van valami sajátos báj abban, hogy összeáll néhány jeles muzsikus (bár az egyiket inkább filmkészítőként ismerjük), akik még sohasem zenéltek együtt, és gyakorlatilag szabad improvizációként, vágatlanul egy ültő helyükben felvesznek öt, összességében egy egész lemezt kitevő darabot.

DVD
Wagner: Lohengrin

Bayreuth tavaly nyárra kiszemelt Lohengrinje, Roberto Alagna végül visszariadt énekesi komfortzónájának elhagyásától, s helyette Piotr Beczała vállalta a címszerepet – közös szerencsénkre.

Koncert
Jasna Jovićević

Jasna Jovićević koncertje előtt nem gondoltam volna, hogy a formák feltétlen és alázatos tiszteletét fogom kihallani egy avantgárd jazztrió játékából, de ez történt, amikor végighallgattam friss lemezük bemutatóját.

Koncert
Alkalmazkodni élvezet
Jam session a Fesztivál Akadémián

Pontosan egy nemzedékkel fiatalabb ta­nács­adóm szokta emlegetni evidenciaként: mégiscsak a kamarazene a legjobb. Főszereplő is vagy, epizodista is, és közben megtanulod, mi az alkalmazkodás.

Koncert
RobbantIggy Pop Budapesten

A punk keresztapja, a stage diving feltalálója és a rock and roll nagy túlélője tisztességes punkkoncertet adott a Budapest Parkban. Tisztességeset, mert mindenki azt kapta, amiért jött: nagy slágereket, tévedhetetlen beszt­ofot, és persze a rockzene utolsó örökmozgóját Mick Jagger mellett, aki még ma is tud mindent, amit félszázada tudott.

rés a présen
„Egy túrába belefér”
Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója

tévéSmaci
Macskakonferencia

Könyv
Gwenda Bond: Stranger Things – Gyanakvó elmék

Jaj, ne már…! Az ember azt hinné, ha valamit, akkor a Stranger Thingset nehezebben érik utol a kultikus státus kínos pillanatai.

Könyv
A tündérkeresztanya

A múlt év egyik nagy meglepetéseként Kiss Judit Ágnes mesekönyvvel jelentkezett: a Babarókáról szóló történetek remek tükröt mutattak a néha idegesítő, de persze aranyos, óvodás korú gyerekekről és a cseppet sem tökéletes, de szintén szerethető szülőkről.

„Nem olyan nagy dolog”
Nico Walker író

„Ez egy szövetségi börtönből indított hívás” – szól bele beszélgetésünkbe rendszeres időközönként egy gépi hang, mert a Kopasz című regény amerikai szerzője épp börtönbüntetését tölti.

Könyv
Bizonytalan vizeken
Závada Pál: Hajó a ködben

Az a morális dilemma, amelyet a fölháborodott Márai a maga részéről egyértelműen eldönt rövid bejegyzésében, a Závada-művet is végigkíséri

Könyv
Van képük hozzá
Sárközy Réka: Kinek a történelme?

A rendszerváltást megelőző évek egyik leg­izgalmasabb fejleménye volt a közelmúlt magyar történelmét tabudöntő merészséggel, erős személyességgel tárgyaló, az oral historyt, azaz a kortársi visszaemlékezéseket középpontba állító történelmi dokumentumfilm műfaj (újjá)születése és méltó közönségsikere.

Kiállítás
Mazdaznan és hangdizájn
Re:flex – Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán

A Bauhaus (1919–1933) indulásának centenáriumi évében szerte a világon számos kiállítás tiszteleg a művészeti mozgalom emlékének. Magyarország persze nem versenyezhet a Németországban megtalálható anyaggal – amit fel tudunk mutatni, az leginkább a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep (1931), továbbá azok a magyar származású művészek, akik a weimari és a dessaui Bauhausban alapozták meg nemzetközi hírnevüket.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Egész jó!

kertész lesek
Dűlő – Miskolc

Műholdas megakonstellációk
Mint égen a csillag

Az idén álltak pályára először nagyobb számban olyan műholdak, amelyek idővel százas-ezres darabszámú óriás szatellitrendszerekbe rendeződve mindenhová eljuttatják majd az internetet. S még ennek sem örül mindenki.

NARANCS CÍMLAP

Hulladékmentes életvitel a magyar mindennapokban
„Egy-két hónap alatt rutinná válik”

Vászonszatyorral és bambusz fogkefével a bolygó megmentéséért? Annak jártunk utána, mit tehet a „zero waste / nulla hulladék” mozgalom a gyakorlatban, céljaik hogyan valósíthatók meg a hétköznapokban, és mennyire drága környezettudatosan élni?

BLOG

DVD
Egy háború margójára

Hamburg romokban, és Keira Knightley is. A második világháború mindkettőjüket megviselte.

Film
Wine Country

A tapasztalat azt mutatja, hogy a Kerülőutak című film megtekintése után az avatott filmrajongók jelentős része szinte azonnal borszakértővé avanzsál és igyekszik a tannin, a házasítás és a filoxérajárvány szavakat minél többször belecsempészni a baráti beszélgetésekbe.

Film
Az unalom gyönyörré lesz
A 25 éves Sátántangóról

Kevés filmnek változik úgy a megítélése és a filmtörténetben betöltött pozíciója, mint a Sátántangóé. Premierje idején számos kritikus tökéletesen egyedülállónak tartotta monstruozitása, gyönyörűsége vagy bátorsága okán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.