2019. augusztus 24., szombat

GENERÁCIÓK ÉLETÉT TEHETI TÖNKRE AZ OKTATÁS ÁTSZERVEZÉSE!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.08.24.


Az oktatásban teljes a káosz, pedig rövidesen el kell indítani az új tanévet – nyilatkozza Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa. A bizonytalanságot növeli, hogy a teljes felsőoktatás irányítása új miniszterhez, Palkovics Lászlóhoz került, aki nemrég végzett a Magyar Tudományos Akadémia átszervezésével. Kunhalmi szerint könnyen előfordulhat, hogy a kevéssé tehetős magyar gyerekek kiszorulnak majd a felsőoktatásból. Ugyanis néhol máris milliós a tandíj.

Az ellenzék köreiben óriási vihart kavart, hogy Palkovics László kérte és megkapta a felsőoktatás teljes irányítását. Viszont a rektori konferencia, az egyetemek vezetői, tehát a szakma csendben van. Lehet, hogy a politika felfújta ezt az ügyet?

Uram, az egyetemi emberek már régen meg vannak félemlítve! Attól tartanak, hogy ha tiltakoznak, akkor holnap már nincs állásuk. Ne felejtse el, ez már egy állampárti rendszer. Ezért az emberek inkább csendben maradnak, hiszen az egyetemek autonómiáját már rég megszüntették, rektorok nyakán már ott ülnek az Orbán által kinevezett kancellárok.


Gondolja, hogy az ellenzék képes eredményesen felemelni a hangját?

Ma az ellenzék és a civilek is fel tudják hívni a figyelmet, hogy ami például a felsőoktatásban történik, az rossz irányban viszi az országot. De valódi eredményeket elsősorban a politika tud elérni, így a közelgő önkormányzati választásokon is.

Sietniük kell, hisz az átszervezés már szeptember elsejétől érvényes. Érzik ezt az iskolák?

Az oktatásban jelenleg is teljes a káosz. Ma még senki nem tudja, hogyan fogják átszervezni, miközben a tanévet hamarosan el kell indítani. Ezen még az sem változtat, hogy régóta sejtjük, Palkovics továbbra is irányítani akarja a felsőoktatást. Ez tudható volt, ugyanis a jövő évi felsőoktatási költségvetésből eltűnt 26,5 milliárd, s ez az összeg megjelent az Eötvös Lóránd Kutató Hálózatnál. S persze érzékelhető volt a rivalizálás Kásler és Palkovics között, amiből az utóbbi került ki győztesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.