2019. augusztus 27., kedd

HA TÉNYLEG AZT AKARJÁK, HOGY A BÁNTALMAZOTT NŐK SEGÍTSÉGET KÉRJENEK, AZT NAGYON MÁSHOGY KÉNE CSINÁLNI

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2019.08.27.


- Múlt héten egy budai lakásban egy férfi megölte élettársát és közös gyereküket.

- A rendőrség azóta két közleményt adott ki, az egyikben elismerte, mulasztás történt az ügyben, a másikban arra kéri a lakosságot, ne egyetlen hiba alapján ítéljék meg a munkájukat.
- Magyarországon hetente legalább egy nő meghal családon belüli erőszak következtében, és minden ötödik nőt rendszeresen bántalmazza a partnere.
- A magyar kormány 2014 óta nem ratifikálja a nők és gyerekek jogait védő Isztambuli Egyezményt, ami Varga Judit igazságügyminiszter szerint csak egy „politikai hiszti”, ugyanis a magyar kormány amúgy is fellép a családi erőszak ellen.

Július 24-én lövések dördültek egy kecskeméti plázában: egy vadász próbálta megölni élettársát, akivel pár hete szakítottak. A férfi nem tudta elfogadni a döntését, többször megfenyegette a nőt, akivel a szakítás után többször is erőszakosan viselkedett. A nő annyira félt exétől, hogy testőrt fogadott. Mint kiderült, jól tette, a testőr volt az, aki a földre teperte, és a rendőrök kiérkezéséig ott is tartotta a fegyverest. Áprilisban egy forráskúti férfi délelőtt megölte a feleségét, majd magával is végzett. Februárban halálra vert egy nőt az élettársa az V. kerületben. A lúgos orvos néven elhíresült Bene Krisztián ellen többféle bizonyíték is volt, és a támadás után rögtön őrizetbe vették, később mégis elengedték a rendőrök, és megpróbálták megszüntetni az ellene folyó nyomozást, ami csak azután indult újra, hogy az áldozat panaszt tett.

A sort akármeddig lehetne folytatni akkor is, ha csak az elmúlt néhány évben ismertté vált ügyek közül válogatnánk. Magyarországon átlagosan hetente egy nő veszíti életét bántalmazás miatt, az elkövető a leggyakrabban a férj vagy az élettárs. A legtöbb ügyről legfeljebb akkor értesül a közvélemény, amikor a bíróság ítéletet hirdet, nincsenek sajtótájékoztatók, nem szólal meg a Belügyminisztérium, sőt, a kormánymédiában készségesen el is nevetgél a riporter egy olyan emberrel, aki tűzifával verte agyon a 16 éves barátnőjét.

Múlt héten egy férfi egy budai lakásban megölte élettársát és közös, 4 éves gyereküket, majd magával is végzett. Azóta k
iderült, a családban egy ideje már rendszeresek voltak a hangos veszekedések, és ez feltűnt a szomszédoknak is. A gyilkosság után ellentmondásos hírek jelentek meg a sajtóban, a környéken lakók közül többen is azt mondták, voltak próbálkozások, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a veszélyesnek látszó helyzetre. A 444.hu ezért péntek este kérdéseket küldött a BRFK-nak, arra vártunk választ, összesen hányszor keresték a rendőrséget a családdal összefüggésben, hányszor és ki kért intézkedést, és az hány esetben történt is meg. Másnap délelőtt kaptuk meg a válaszokat, ezekből kiderült, hogy összesen háromszor érkezett bejelentés.

Először - augusztus 20-án - maga a nő hívta a rendőrséget, mert élettársa állítólag elvette a kulcsait. „A járőrök a helyszínen meghallgatták a 31 éves nőt és 35 éves élettársát, akik elmondták, hogy szóváltást követően rendezték a köztük lévő vitát, tettlegesség nem történt. A helyszínen további rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel” - írják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.