2019. augusztus 27., kedd

HIÁBA ORBÁN ÍGÉRETE, A MAGYAR KORMÁNY MIATT ÚSZHAT EL A CEU BAJOR TÁMOGATÁSA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.08.27.


A magyar kormány játszmái sodorhatják el a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem megállapodásához szükséges bajor támogatást. A müncheni minisztérium azt írta a hvg.hu-nak, hogy amíg a magyar fél nem teljesíti a feltételeket, a részükről nem működik az egyezség. A Fidesz szerint viszont éppen a bajorok miatt nincs előrelépés. Pedig a két intézmény a szakmai kérdésekről már mindenben megállapodott.

Minden jel arra mutat, hogy a magyar kormány miatt fog meghiúsulni a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) között korábban megkötött együttműködési megállapodás. Ezzel a bajor kormány pénzügyi támogatása is elúszhat – tudta meg a hvg.hu. A két intézmény ettől szakmai alapokon még dolgozhat együtt – mint ahogy azt tervezi is. Manfred Weber és Orbán Viktor bejelentésének azonban nem sok realitása van.

Weber tavasszal a Fidesz Néppártban maradásának feltételéül szabta a CEU jogállásának rendezését, illetve Budapesten tartását. Márciusi látogatásán bejelentette, hogy a bajor kormány és a TUM segítségével mentenék meg az egyetemet. Az általa vázolt konstrukció szerint Bajorország két tanszék finanszírozásába szállt volna be, egy harmadik esetében a képzést alapítványi formában, a TUM koordinációjával valósították volna meg.

A TUM elnöke és CEU elnök-rektora május elején alá is írta a részletes együttműködési tervet a két intézmény között, egyben arra kérte a magyar kormányt, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik ennek megvalósítását, vagyis az amerikai diplomák kiadását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.