2019. augusztus 31., szombat

HÚSZ ÉV MAGÁNY – GYÁRFÁS TAMÁS TÜNDÖKLÉSE ÉS BUKÁSA

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.08.31.


A leglassabb folyó is eléri egyszer a tengert. Húsz verejtékes év múltán, miután a rendszerváltás ikonikus maffialeszámolását, Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolását többször is a „döglött akták” ügykörébe sorolták, egy zavaros zsarolási ügy mellékszálaként őrizetbe vették és gyilkosságra való felbujtással vádolták meg a FINA alelnökét, a Magyar Úszó Szövetség volt elnökét, a Nap TV egykori vezetőjét, Gyárfás Tamást. A tévé tíz éve kihunyt, a székházat eladták, Gyárfás már rég nem „tényező”, Fenyő gyilkosait állítólag bevarrták. Van-e új szála a történetnek? Kezdő slapajból hogyan lett médiamogul, mogulból pedig gyanúsított Gyárfás Tamás?

Hogy miért vitték a rendszerváltás után sokra épp a sportújságírók, miként ragyogott fel a sportosok csillaga, máig talány. A rendszerváltás után volt olyan történelmi pillanat, amikor öt mérvadó napilap főszerkesztőjéből egyszerre négy volt sportos. A politikai szerzők sorra megégtek. A kritikusok is lebuktak. A sportszerkesztő viszont szabad madár. A sportosokkal mindenki jóban van, mások dolgába ritkán avatkoznak. Persze ez is csak népmesei túlzás, amivel hasztalan magyaráznánk Gyárfás Tamás elképesztő pályáját és bukását. Gyárfást sokan ismerték, de kevesen szerették. Persze akadnak ma is olyanok, akik a barátai, rendíthetetlen hívei. Gyárfás gazdag, Gyárfás már milliárdos, Gyárfás kemény, mint a vídia, Gyárfásnak minden szervezetet, lapot, bizniszt gyerekjáték összeraknia. Gyárfás – ellentétben a magyar elit zömével – eligazodik a nemzetközi porondon. Tolerálható veszteségek árán megúszhatja tán még a NER-t is. Talán. Még nincs lejátszva semmi.

A pályakép a szegénylegény-legkisebb fiú mesei toposzával indul. Anyagbeszerző apa, bolti eladó anya, négyes társbérlet valahol a mély-Pesten. A képzettséget – magyar–történelem szakos tanár – nem szokás hozzátenni. Gyárfás gyakornokként kezdett, mert újságíró akart lenni, semmi más. A sportújságíró a szocializmusban külön kategória volt. Utazgathatott. Fénykorában a szaklapot a bajnoki rangadók másnapján kétszázezer példányban is kinyomták. Tizennyolc évig el sem mozdult a sporttól. Tizenkét évig tart, míg saját rovatot kap, a Külföld rovatot. Területe előbb a kosarasvilág, később a vízilabda és az úszás. A szerkesztőség lelkiismeretes, hiperaktív munkatársnak tartja. Ha cselgáncsról kellett tudósítani, cselgáncsedzésre is eljárt. Fiatalkorában vízilabdázott. Úszni kétségtelenül tudott. Különben nem épített volna minden házához uszodát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.