2019. augusztus 4., vasárnap

IDÉN KELLETT VOLNA ÁTADNI A BUDAPEST-BALATON BICIKLIUTAT, DE EGYELŐRE EGY MÉTER NEM ÉPÜLT BELŐLE

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2019.08.04.


Kevesebb olyan ordítóan hiányzó biciklis fejlesztés van az országban, mint a főváros és a Balaton összekötése. Az agglomerációval együtt több mint kétmilliós Budapest durván 100 kilométerre van az ország legfontosabb nyaralóhelyének szélétől, de még 30 évvel a rendszerváltás után sem lehet eljutni a vízpartra egy normálisnak és folyamatosnak mondható biciklis infrastruktúrán keresztül.

Ahogy a főváros környéki magyar családoknak, úgy a Budapestre érkező turistáknak sem adja magát a kézenfekvő lehetőség, hogy nekivágjanak egy balatoni túrának. Elvileg ugyan el lehet tekerni a tóig, az út döntő részét azonban vagy a 7-es főúton az autóforgalomban kell megtenni, vagy olyan alacsonyabb rendű utakon keresztbe-kasul, amelyek sokkal hosszabbá teszik a távot. Egyébként annak ellenére, hogy a 7-es úton elég mostoha dolog biciklizni, szezonról szezonra egyre több a biciklis, de ők általában hobbi sportolók és nem turisták, illetve a legritkább esetben sem a Balatonra vagy a Velencei-tóra igyekvő családok.

Pedig a biciklis turista az egyik legjobb turistafajta. A tipikus biciklis turista ugyanis általában nem tud, de nem is szeretne sok mindent magával cipelni, mert az első komolyabb emelkedőn százszor elátkozza magát. Ennek következtében viszont útközben kell a legtöbb árut és szolgáltatást megvennie, vagyis a népszerű túraútvonalakra jó kiszolgáló biznisz is felhúzható, a panziótól kezdve a lángossütőn keresztül a cukrászdáig.

Nagyon ígéretes volt, amikor 2017 júliusában a Magyar Közlönyből végre megtudhattuk, hogy 2019-ig összesen 27 milliárd forintot különítenek el bicikliút-építésre, és a kiemelt projektek között végre ott volt a hányatott sorsú Bp-Balaton út is. Ennek terve ugyanis már 2011-től komolyabb formát öltött, de a több nyomvonal-változat közül hosszú évekig nem sikerült rábökni a megfelelő verzióra.

Végül a Balatonra menő bicikliutat nem a legrövidebb távolság elve alapján választották ki. Bár logikusnak tűnt volna a 7-es úthoz igazítani, ehelyett Budapesten a Kamaraerdő szélére tették az indulási pontot, és az (innen számított) első szakaszon beletettek egy kanyart az Etyeki-dombság felé. Így olyan lett az út, mintha Győr-Bécs felé indulna észak-nyugatnak, de a bicikliseket Biatorbágynál délnyugat felé fordítják, majd Etyeken illetve Gyúrón keresztül viszik a 7-es út közelébe...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.