2019. augusztus 16., péntek

INOTAI ANDRÁS: A POPULIZMUS GERJESZTI A VÁLSÁGOT

KLUBRÁDIÓ / EUROZÓNA
Szerző: KLUBRÁDIÓ / ZENTAI PÉTER
2019.08.16.


Globális gazdasági visszaeséstől, recessziótól tartanak gazdasági szakemberek. Mire alapozzák a véleményüket?

A 2008-as válságot követően egy páratlanul hosszú fellendülési szakaszban volt a világ gazdasága, most azonban már mutatkoznak a lassulás jelei. Azt, hogy ebből recesszió lesz-e, s ha igen, akkor milyen mély, még nem lehet megmondani. Így látja Inotai András közgazdász professzor emeritus.

Donald Trump adócsökkentési politikájának vége, annak pozitív hatása elmúlt -igaz csak a leggazdagabbak érezték-, de rekord szintű államadósságot „termelt ki”. 200 százalékot. Összehasonlításképpen: az Európai Unióban az elvárt adósságszint maximum 60 százalék. Amíg a dollár kulcsvaluta addig ezt lehet finanszírozni, de a tőzsdéken már látszik az óvatosság.

A közelgő válság másik jele, hogy lassul a kínai növekedés. Kína erősen exportorientált, a világ termelésének 15 százalékát adja, ha ott történik valami, az minden kereskedelmi partnerére kihat. Nem tesz jót az USA-val folytatott kereskedelmi háború sem.

Van még egy tényező: az alacsony kamat. Sok országban ez már negatív, stagnálnak a beruházások. Magyarországon még van némi kamat, de az bőven elviszi az infláció...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.