2019. augusztus 26., hétfő

KÍVÜLRŐL NÉZVE - MERKELNEK NEM KELLETT VOLNA ORBÁNHOZ JÖNNIE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.08.26.


Trump kormányzása katasztrófapolitika. Merkelnek nem Magyarországon kellett volna ünnepelnie a határnyitást. Hanyatlik a demokrácia. Témák a külföldi sajtóból.

„Európa és Oroszország új geostratégiája” sorozatban a Brookings Intézet legújabb cikke Trump és az európai ellenséges szövetségesek viszonyát elemzi. Szokatlan csend honol a transzatlanti kapcsolatokban, és Trump még nem indított háborút Iránnal és Észak-Koreával sem, nem lépett ki a NATO-ból és a WTO-ból, a Világkereskedelmi Szervezetből sem. Trump kormányzását gyakorlatilag katasztrófapolitizálásnak tartja a szerző, és sorra veszi, milyen hibát nem szabad elkövetni Európának, amikor szembesül például a Trump által kivetett 60 milliárd dolláros autóipari bűntetővámmal - az acél és alumínium megadózatása miatt. Ugyanakkor jó tudni, hogy jópár szankció van még Trump tarsolyában, van azon országok büntetésére is, amelyek részei az Északi Áramlat 2-nek, illetve orosz gázt importálnak. Ugyanakkor számos nézet szerint Európának Trump nyomában kell maradnia, ha a gazdaság lassulásának idején is fontosnak tartja Kína vezető, első számú világgazdasági hatalommá válásának a megakadályozását. Ugyanakkor az is egyértelmű már, hogy Európa nem akar a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok szereplője lenni, ahogy azt Trump erősen szorgalmazná. Hisz végül az amerikai elnök arra törekszik, hogy a globális piac központi szereplőjeként maga alá gyűrje az egyes országokat. A cikk szerint meghatározó időszak előtt áll Amerika és Európa is. Utóbbinak Trump tart tükröt: azaz kérdés, hogy önös érdekképviseletre rendezkednek-e be az európai országok, és esnek szét szűk látókörű, nacionalista államokká vagy maradnak azon a nemzetközi és globalista politika útján, ami a háború óta a felemelkedésükhöz, prosperitásukhoz vezetett. Történelmi kihívás előtt áll tehát Európa, ami különösen kiélezetté válhat, amennyiben – s erre van esély – Trump megnyeri a 2020-as elnökválasztást. Ebben a helyzetben Európának ki kell tartania a liberális értékrend és a multikulturális és multilaterális nemzetközi kapcsolatok mellett, mert ez adhat újra erőt Európának.
Merkelnek nem kellett volna idejönnie?

Bő egy héttel a páneurópai piknik után továbbra is nyughatatlan téma Angela Merkel és Orbán közös ünneplése illetve annak kritikája. Az Arab News portálon Ranvir S. Nayar, a Media India Group szerkesztője írt véleménycikket arról: rosszul tette a német kancellár, hogy Orbánnal együtt emlékezett meg a történelem egyik meghatározó eseményéről, mivel azt a benyomást keltette, egy platformon állnak. Merkelnek nem lett volna szabad Magyarországra menni. Oda, ahol Orbán épp a migránspolitikájával szít gyűlöletet, oda, ahol megszegi a kormányfő a jogállamiság törvényeit, oda, ahol az Európai Unió több figyelmeztetése ellenére sem tartja magát a kormány az uniós alapértékekhez, s nem osztja az uniós közös migrációs politikát – s mindeközben az Európai Tanács és a bizottság is tehetetlennek tűnik Orbán Viktorral szemben. Merkelnek tüntetően vagy Németországban vagy akár Brüsszelben kellett volna rendhagyó páneurópai pikniket tartani, ahová nem hívta volna meg Orbánt és a hasonszőrűeket, ellenben az összes többi vezetővel látványosan demonstrálták volna azt, hogy soha többé vasfüggönyt Európában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.