2019. augusztus 18., vasárnap

MIT CSINÁLNAK A SVÁJCIAK A SZABADIDEJÜKBEN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Szilvia
2019.08.18.


Nyilván beállítják a pontos időt és porszívóznak, nem? Nos, ha nem is egészen, de majdnem… A válasz meglehetősen váratlan helyről érkezett és ha jobban belegondol az ember, nem is olyan meglepő.

Nem tudom, szokott-e valaki gondolkodni azon, mit csinálnak a svájciak a szabadidejükben, Szilvia mindenesetre egy újságban bukkant rá a válaszra.


„Gyanútlanul olvasgattam az újságot, mármint az elektronikusat (…), ahol egy szelektív hulladékgyűjtésről szóló cikk kínálta magát elolvasásra. Az ilyesfajta infó mindig jól jön, 9 év után még mindig nem tudom minden hulladékról, hogy szelektív módon kell-e gyűjteni, ill. hogy hová való.

Kiderült, hogy ezzel korántsem vagyok egyedül, a svájci lakosságnak is rengeteg kérdése van a témában. A szakértő ezekre adott válaszait gyűjtöttem ide össze, kiegészítve néhány saját infóval.

És itt jön a válasz a címben feltett kérdésre! Szinte mindent lehet szelektíven gyűjteni, azaz van gyűjtőhely, ahová el lehet vinni. Igen ám, de nem akárhogy!

Az üvegről mindent le kell előtte szedni: címkét, kupakot, ill. a kupak alsó fémgyűrűjét, amitől az első nyitáskor elválasztjuk a kupakot. Több időbe telik az egész mutatvány, mint meginni az egész üveg italt ...

Természetesen a konzervdobozokat is meg kell szabadítani a címkétől, hiszen az papír, nem való a fémgyűjtésbe. A joghurtospoharat lefedő alumíniumfóliát is be lehet tenni a fémgyűjtésbe.

Az almuníniumból készült kávékapszuláknak van külön gyűjtőhelye, a műanyag megy a rendes szemétbe.

A papír bevásárlószatyor a kartongyűjtésbe való, mert az eső elleni kezelés miatt nem oldódik fel úgy az újrahasznosításnál, mint az újságpapír. Ezzel nincs semmi tennivaló, egyszerűen csak félre kell tenni a megfelelő kupacba. Aztán szépen összekötözni őket. Madzaggal. Nem ragasztószalaggal.

A pizzásdobozok és a mélyhűtött termékek kartondobozai azonban nem a kartongyűjtésbe, hanem a háztartási szemétbe tartoznak, míg a mosószerek kartondobozai mehetnek a szelektív kartongyűjtésbe. (...)

Állítólag vannak országok, ahol több mindent gyűjtenek a normális szeméttől elválasztva, de Svájcban figyelnek arra, hogy gazdaságos és ökológiailag is hasznos legyen a szelektív gyűjtés.”

A teljes posztot itt találjátok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.