2019. szeptember 18., szerda

MIRŐL ÁRULKODNAK A HATÁRÁTKELŐK HAZAUTALÁSAI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.18.


Az, hogy mennyi pénzt juttatnak haza a határátkelők, nagyon sok mindenről árulkodik. Túl azon, hogy láthatjuk, milyen családokban a leginkább jellemző életstratégia a külföldi boldogulás, kiderül az is, mi ösztönözte a magyarok jelentős részét a határátkelésre.

Egy frissen megjelent tanulmány most a címben feltett kérdésre próbált meg választ találni. A Statisztikai Szemle c. folyóirat 97. évfolyam 8. számában megjelent, Kajdi László, Ligeti Anna Sára, Nagy-Jamalia Natalie, Schwartz Antónia Éva által írt, „A külföldi hazautalásokat fogadó magyar háztartások jellemzői című tanulmányban három különböző adatfelvétel alapján összegezték, hogy mit lehet tudni azokról a magyar háztartásokról, amik külföldről hazautalt pénzekből is gazdálkodnak.

Kik utalnak?

Egy korábbi tanulmány (amit egyébként ennek egyik szerzője, Kajdi László jegyzett) azt állapította meg, hogy a Magyarországra küldött pénzt leginkább fiatal kivándorlók küldik otthon maradt szüleiknek, ezek az összegek nagyon fontos bevételt jelentenek a címzetteknek.

Nagyjából az derült ki, hogy jellemzően az Ausztriában vagy Németországban ipari és építőipari területen dolgozó férfiak utalnak haza pénzeket. Ők általában alacsonyabb, legfeljebb általános iskolai vagy szakmunkás végzettséggel rendelkeznek, és rövidebb távon tartózkodnak külföldön.

Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy az EU-csatlakozás után és a 2008-as válságot (és főleg a német és osztrák munkaerőpiac megnyitását követően) ugrott meg a hazautalások aránya..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.